Commemoració del Dia Mundial de les Persones Refugiades

Durant el mes de juny Sant Boi commemora per segon any el Dia Mundial de les persones refugiades, el dia 20 de juny. A través d’un seguit d’activitats la ciutat commemorà la jornada amb diferents propostes, sempre reivindicant el dret d’asil i refugi. L’art ha estat una de les línies predominants enguany, com a forma d’expressió i denúncia social, i aquests dies es poden veure al municipi 3 exposicions:

-A la Plaça Catalunya: l’exposició de carrer Món-Tanca, de l’ Institut Català Internacional per la Pau​ (creada pel Enmedio Colectivo)​, ens presenta una mirada trencadora amb la lògica de la separació de murs i fronteres, fent-nos reflexionar al voltant de les barreres visibles i invisibles de l’actual context mundial. Es podrà veure en aquest espai fins el dia 22 de juny.

-Al CCCA Can Castells Centre d’Art Sant Boi​: la mostra artística “L’Odissea o el dret humà a l’asil” és el resultat de la creació de diferents artistes, alguns d’ells santboians i santboianes, que treballat entorn al concepte de refugi. Es podrà veure al centre d’art fins el dia 17 de juny.

-A la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer: l’exposició “Refugiats, per què?”, de la Fundació Per la Pau​, posa l’enfoc en les causes de la fugida, anant més enllà de les accions de solidaritat i denúncia. Es podrà veure al vestíbul de la biblioteca fins el 25 de juny.

A més de les exposicions esmentades, el dilluns 19 de juny es farà la presentació de l’Informe Anual de la Comisión Española de Ayuda al Refugiado, sobre la situació de les persones refugiades a Espanya i Europa. L’activitat es farà a la Sala de Plens de l’Ajuntament a les 18h i l’entrada és lliure.

Per altra banda, els actes centrals de la commemoració del mateix dia 20 de juny comptaran amb la implicació de les escoles de la ciutat, compromeses amb la defensa dels drets de les persones refugiades, a través de l’activitat “Ciutats que acullen” i d’un concert de l’escola de música Blai Net.
Sota el títol “Ciutats que acullen”, el dimarts 20 de juny de 9.30 a 11.30h la plaça de l’Ajuntament es poblarà de 40 casetes de cartró que s’aniran omplint de color i volum i entreteixint-se entre elles, a través de l’acció dissenyada amb col·laboració amb el Centre d’Art Can Castells i l’artista santboià Ferran Mancera. L’acció comptarà amb la participació de 800 alumnes de 19 escoles de Sant Boi, que prèviament han fet un procés de reflexió amb un taller de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat. Per concloure l’acte del matí es comptarà amb el testimoni d’una persona refugiada i amb la lectura de la Declaració institucional Municipi compromès amb la infància refugiada impulsada per Save the Children en el marc de la campanya Mi árbol tus raíces.s’omplirà de casetes de cartró.

El mateix dia 20 (a les 19h) hi haurà el concert “La Blai Band amb les persones refugiades”, també a la plaça de l’Ajuntament, a càrrec dels alumnes de l’Escola Municipal de Música Blai Net. L’acte conclourà amb una rua pels carrers del centre de Sant Boi fins arribar al Centre d’Art Can Castells per transportar les casetes de cartró.

  Finalment, l’últim dels actes al voltant de la commemoració del Dia Mundial de les Persones Refugiades es farà el dimecres 21 de juny als jardins del CCCA (21.30 h), amb la presentació de l’espectacle “Songs of Sanctuary (Adiemus)”, de la mà de la mateixa escola de música i de la Jove Companyia de Dansa de Sant Boi. La recaptació dels fons recollits es destinarà a la Comissió Catalana d’ajuda al Refugiat.

 

 

 

Desplaça cap amunt