SANT BOI, CIUTAT REFUGI

 Sant Boi de Llobregat aprova el nou pla d’acollida ‘Sant Boi, Ciutat Refugi 2022-2026’

Des que el 2015 ens vam comprometre a esdevenir Ciutat Refugi, des de Sant Boi hem avançat en aquest compromís que s’ha materialitzat amb dispositius d’acollida a la ciutat, amb el suport continuat davant les situacions de patiment humà que desencadenen les emergències humanitàries vinculades al refugi i també amb un treball continuat en l’àmbit de l’educació per a la solidaritat. Tot això no hauria estat possible sense unes aliances estratègiques que es van començar a teixir el 2015, que s’han mantingut fins avui i que es volen reforçar amb aquest nou pla: el Pla municipal Sant Boi, Ciutat Refugi 2022-2026.

Un nou pla per un nou context

L’objectiu del Pla municipal Sant Boi, Ciutat Refugi 2022-2026 és recollir els valuosos aprenentatges del Pla municipal d’Acollida a Persones Refugiades 2016-2018 i avançar en el desenvolupament d’accions i instruments imprescindibles en aquesta següent etapa de Sant Boi com a ciutat refugi.

En aquest sentit, es mantenen els principis rectors del primer Pla, i s’adeqüen les línies d’acció prioritàries, seguint el compromís de la ciutat amb la Declaració Universal dels Drets Humans i amb la Carta de Drets i Llibertats Fonamentals de la Unió Europea, que recalquen la importància del dret d’asil i de la protecció imprescindible per a les persones en necessitat de protecció internacional a la Unió Europea.

Aprovat inicialment el 28 de juliol de 2022 , i definitivament el 21 de setembre de 2022, amb el pla es plantegen tres eixos d’intervenció, cadascun dels quals compta amb objectius específics i es desglossa en diferents actuacions:

L’objectiu d’aquest primer eix és articular les actuacions que es volen desenvolupar a Sant Boi de Llobregat, continuant allò que ja s’havia iniciat al 2015, en matèria d’acollida de persones en necessitat de protecció internacional. Inclou també el suport i l’assistència per a garantir la plena autonomia i inclusió d’aquestes persones a la vida quotidiana de la ciutat. En aquest eix, s’estableixen dues línies de treball prioritàries, una vinculada a l’acollida i l’altra al desenvolupament dels instruments de governança necessaris per a garantir la inclusió de les persones en necessitat de protecció internacional que viuen a la ciutat.

Aquest segon eix engloba totes les actuacions exteriors vinculades a les necessitats de les persones que cerquen protecció internacional tant en el país d’origen com en els països de trànsit. Per això, es preveu tant l’actuació d’assistència humanitària i d’emergència en ruta, com la possibilitat de donar suport a algun projecte de promoció dels drets humans i la pau en els països d’origen.

Aquest tercer eix busca millorar la sensibilització de la població santboiana, amb el propòsit últim que l’acollida esdevingui una oportunitat d’aprenentatge col·lectiu i una eina per al foment de la pau i els drets humans.

Places d'acollida a la ciutat
1

GUIA BÀSICA PER A PERSONES NOUVINGUDES A SANT BOI DE LLOBREGAT

Si acabes d’arribar a la ciutat i tens dubtes sobre com resoldre alguns dels tràmits bàsics per a regularitzar la teva situació o conèixer els serveis que tens a la teva disposició, consulta la següent guia.

Si acabas de llegar a la ciudad y tienes dudas sobre cómo resolver algunos de los trámites básicos para regularizar tu situación o conocer los servicios que tienes a tu disposición, consulta la siguiente guía.

If you have just arrived in the city and have doubts about how to resolve some of the basic procedures to regularise your situation or find out about the services available to you, consult the following guide.

Якщо ви щойно прибули до міста та маєте запитання про те, як вирішити деякі з основних процедур, щоб урегулювати свою ситуацію, або дізнатись про доступні для вас послуги, зверніться до наступного посібника.

D'on venim?

El 17 de setembre de 2015 Sant Boi de Llobregat es va declarar Ciutat d’Acollida i es va comprometre a dotar-se d’un Pla. El 17 de desembre de 2015 es va aprovar inicialment el Pla d’acollida a persones refugiades. Aquest es va aprovar definitivament el 18 de febrer de 2016.

El Pla estableix les estratègies per desenvolupar una política d’acollida a persones refugiades des d’una perspectiva integral que engloba a més de l’acollida, l’assistència humanitària i l’educació per la solidariat i la incidència política. Consulta el quadríptic informatiu del Pla. 

Des d’una perspectiva integral, el procés d’acollida comprèn tres àmbits d’actuació:

La mobilització ciutadana ha estat crucial en tot aquest procés amb moments molt significatius com la campanya Casa Nostra, Casa Vostra a nivell de tot Catalunya, i anteriorment amb la campanya Un minut de vergonya, un minut de dignitat, impulsada per Pallassos Sense Fronteres i que va tenir molt ressò a Sant Boi tot propiciant l’aprovació  d’una moció de  compromís de Sant Boi com a Ciutat Refugi (17 de setembre de 2015) .
En el context d’aprovació del Pla es va crear la Taula local per l’acollida, un  espai que pretén afavorir la participació, col·laboració i  intercanvi entre Ajuntament, entitats i ciutadania en favor del dret d’asil.
Així mateix, des de l’any 2015 s’ofereix la possibilitat de col·laborar amb l’acollida i donar suport voluntari a les persones sol·licitants d’asil i refugiades a través d’una col·laboració amb la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat. En aquest enllaç s’hi recullen diferents opcions de col·laboració.

Desplaça cap amunt