Un brot de còlera empitjora la situació a Haití

Segons les estadístiques oficials de la Protecció Civil Haitiana el nombre de morts a causa del terratrèmol a Haití sumaria 222.517 tot i que se sap que hi ha un número significatiu de persones sepultades no registrades. Més de 300.000 persones varen resultar ferides i milers han quedat discapacitades de per vida. S’estima que hi ha 3 milions de damnificats i prop d’un milió de persones desplaçades. Segons el Govern d’Haití citat per Intermón-Oxfam[1] el valor total dels danys i pèrdues a causa del terratrèmol sumen aproximadament 7.900 milions de dòlars, que representa més del 120% del PIB d’Haití l’any 2009.

La situació de crisi aguda que es viu a Haití s’ha vist agreujada pel brot de còlera que s’han manifestat a la zona central d’Haití aquesta setmana. Segons dades de la OCHA s’han registrat 3.015 casos de còlera i 256 morts. Tant els casos com els morts continuen augmentant[2].

La reconstrucció d’Haití és un repte complex que requereix de respostes complexes i transformadores. En aquest marc, des del Fons Català s’aposta pel principi d’enfortiment i d’apropiació de la societat haitiana i dels seus governs locals com a principals actors del procés de reconstrucció del seu territori.

Tal com apunta Suzy Castor, presidenta del CRESFED i responsable del projecte 2008: “li correspon als haitians i haitianes fer front a la dura responsabilitat històrica de convertir una oportunitat en realitat: la refundació d’una nació…”[3] i tal com afirma: “aquest poble té el què cal per respondre, aixecar-se i avançar. Això no ho veuen els de fora, però hi són, hi som”[4]. El nostre rol és d’acompanyament.

Extret de l’informe descriptiu elaborat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament en relació a la Campanya d’emergència d’Haití.

Més informació:

Campanya FCCD Haití

Desplaça cap amunt