La cultura, eina d’acollida

 La Diputació de Barcelona ha concedit una subvenció a l’Ajuntament de Sant Boi destinada a les despeses extraordinàries vinculades a l’acollida de persones ucraïneses, en el marc de l’emergència humanitària generada a causa de l’inici de la invasió d’aquest país el 24 de febrer de 2022.  El projecte presentat va destinat a generar espais de trobada i integració a través de la cultura i les arts, amb especial atenció a les perones ucraïneses que resideixen a la ciutat des de l’inici del conflicte.

El conflicte a Ucraïna ha generat una de les emergències humanitàries més grans que ha viscut Europa en els darrers anys, amb el desplaçament forçat de milions de persones que s’han instal·lat en els països veïns però també en d’altres més llunyans. Segons dades de l’Organització Mundial de Migracions, des de l’inici del conflicte, prop de 8,1 milions de persones van sortir d’Ubraïna i al voltant de 4,9 milions han sol·licitat la protecció temporal, principalment a Polònia, Alemanya i Txèquia. 

A Sant Boi, l’existència de dispositius d’acollida a la ciutat gestionats per la Comisión Española de Ayuda al Refugiado i Creu Roja, ha fet possible que s’hi desplegui el programa estatal d’acollida i, així, oferir una acollida integral durant uns mesos a les persones en situació de protecció temporal  que no disposaven de suficients recursos. En paral·lel, i entenent que l’acollida és també una oportunitat d’educació per la solidaritat,  al llarg de l’any des de l’Ajuntament s’han  organitzat diverses activitats amb l’objectiu de  donar a conèixer la cultura ucraïnesa i  alhora generar espais de trobada, vincle i arrelament en el territori.  La subvenció rebuda per la Diputació de Barcelona ha permès reforçar aquesta visió amb una programació de diferents activitats al llarg de l’any.

Pel  desenvolupament d’aquestes activitats s’ha comptat amb la col·laboració directa de persones ucraïneses refugiades. Per la commemoració del Dia Internacional de la Pau, Katia Henrik va venir de Munich a Sant Boi per  presentar,  en un passi tancat,  el documental Generation Ukraine que reflexiona sobre l’impacte de la guerra en les generacions, les expectatives i la vida dels joves, des del relat en primer persona de la protagonista.  En l’àmbit de la música, la col·laboració amb l’associació Ambaixada de les Arts d’Ucraïna,  entitat que articula artistes refugiats ucraïnesos, ha permès la programació de dos concerts amb Maryna Naydon, un en el marc del Dia Mundial de les Persones Refugiades i l’altre,  en el Festival Altaveu Clàssics.

D’altra banda, i en el marc de les activitats de commemoració del Dia dels Drets Humans,  s’ha organitzat un procés artístic participatiu per la creació d’un mural Vesna – primavera ucraïnès- en què es fa una al·legoria de la pau a través de la imatge de la primavera.  El diàleg entre l’Ambaixada de les Arts d’Ucraïna i l’artista santboiana Nien Boots ha fet possible el disseny d’aquesta intervenció que s’inspira en Marya Prymachenko (Bolotnia, 1908-1997), pintora ucraïnesa representant de l’art naïf i folklòric que va comptar amb un gran reconeixement internacional. El procés s’ha estructurat en diferents sessions participatives amb les refugiades ucraïneses que viuen a Sant Boi. La primera, d’inspiració a través de l’obra de Prymachenko i la tècnica del collage. La segona, destinada a la creació de peces ceràmiques a través del mestratge de la ceramista ucraïnesa Natalia Basovskaia. La resta de sessions s’han destinat a pintar el mural en un procés en què hi han intervingut infants i adults. El mural s’ha inspirat en la cal·ligrafia de Rutènia amb la qual s’ha donat nom al mural “Vesna” per simbolitzar el desig de posar fi a una guerra que es perllonga des del 24 de febrer. El mural que incorpora les peces ceràmiques creades durant el taller  es va inagurar el 19 de desembre i aporta vida i  alegria en el pati interior del casal de barri de l’Olivera. Com diuen les artistes “en tiempos tan complicados las personas sueñan con la llegada de primavera, un nuevo comienzo, lleno de color y esperanza. Maria Prymachenko es una artista Ucraniana, conocida por su estilo colorida y naif. Su obra llena de flores y animales fantásticostrae mucha alegria”

Aquest projecte permetrà, per últim, millorar els recursos d’acollida existents (edició de materials en ucraïnès) i també generar un espai de trobada i lleure entre famílies  refugiades que contribueixi al seu benestar i a la generació de vincles.

Desplaça cap amunt