El dret a la salut de les dones de San Miguelito i el treball de FUMSAMI

La situació de pobresa severa existent a San Miguelito (Nicaragua) limita l’accés al dret a la salut de moltes dones del municipi agermanat que no disposen de recursos suficients per a realitzar la prevenció i el tractament del càncer, que és una de les malalties que el sistema públic no té capacitat per afrontar. La Fundación de Mujeres de San Miguelito (FUMSAMI)  intenta donar resposta aquesta situació i acompanyar a aquestes dones que per la seva situació de pobresa no poden accedir als tractaments necessaris. Durant els últims dos anys, l’Ajuntament de Sant Boi ha donat suport a la tasca que realitza la Fundació a través el projecte “Mujeres en lucha para la prevención y detecci´n temprana del cáncer cérvico y el cáncer de mamas” .

Amb el projecte que acaba de finalitzar, aquesta tasca s’ha acompanyat de diverses activitats de sensibilització dirigides a les dones de la població agermanada i  de la formació de promotores de la salut que realitzen un treball diari en les diverses comunitats del municipi per conscienciar a les dones sobre la importància de l’autoconeixement i de la realització de les proves preventives.

FUMSAMI ha comptat, a més a més, amb la col·laboració de la clínica privada Fundación Ortiz Guardian de Managua, que ha realitzat les proves clíniques a 480 dones, entre les quals es van detectar 5 dones amb càncer que han pogut accedir, gràcies a aquestes col·laboracions, als tractaments respectius.  Simonita, Doña Mina, Miriam, Andrea Gaitan i Mercerdita han fet arribar el seu agraïment a l’Ajuntament. Diu Andrea Gaitan “ A tiempo me detectaron el cáncer de uterino, voy al tratamiento. Estos centavitos que me dio FUMSAMI son sagrados para mi. Voy a Managua a mi tratamiento. ¿Si no me hubieran ayudado como iba a hacer? Yo pensaba quedarme en mi casa y que sea la voluntad de Dios”.

El projecte ha donat atenció a 480 dones, ha contribuït a millorar el coneixement entre la població de San Miguelito sobre el càncer de mama i el càncer d’úter i ha estat el punt de partida per la posada en funcionament i organització d’una xarxa de promotores de la salut conformada per dones de 20 comunitats que continuarà vetllant per donar suport a les dones del municipi perquè tinguin un millor coneixement del propi cos i de la seva salut.

Desplaça cap amunt