Mª Doris Rivera Ríos, defensora de Drets Humans a Colòmbia, amenaçada de mort. Actua!

Maria Doris Rios

Avui mateix, han informat des de Colòmbia l’amenaça de mort que ha rebut la defensora de Drets Humans María Doris Rivera Ríos, el passat 26 de maig.

Doris va estar acollida a Sant Boi els anys 2010 i 2011, gràcies al projecte de Protecció Temporal de Defensors de Drets Humans de la Generalitat de Catalunya i serà una de les sis defensores i defensors que participaran al projecte “Ciutats Defensores dels Drets Humans”, que tindrà lloc a finals de setembre i principis d’octubre d’enguany.

D’aquest fet n’ha informat el Colectivo Sociojurídico Orlando Fals Borda, el qual ha informat que la Doris ha rebut un missatge al seu mòbil en el que el “Bloque Meta”, grup vinculat al Ejército Revolucionario Popular Anticomunista (Erpac) i al grup paramilitar Autodefensas Unidas de Colombia, li donava un “saludo de despedida” a ella i a altres companys de l’associació ASPROMACARENA per ser “defensores de la guerrilla”.

Els advocats del Colectivo demanen que enviem missatges al president de la República, al Ministerio del Interior, al Ministerio de Defensa i a la Fiscalía General de la Nación per tal que s’investigui aquestes amenaces i s’adoptin mesures de protecció para garantir l’exercici de la seva activitat als defensors i defensores dels drets humans a Colòmbia.

S’agrairà tota l’ajuda que pugueu oferir per donar-li suport, mitjançant l’enviament de missatges massius de denúncia. A continuació trobareu el model de carta a enviar i les direccions.

Des de Sant Boi de Llobregat, volem donar suport a la tasca tan important que realitza la Doris Rivera Ríos, així com a aquells defensors i defensores que, en alguns casos, també posen en perill la seva seguretat i la seva llibertat en el desenvolupament de la seva activitat, tant necessària per la defensa dels drets humans.

Us agrairem la màxima difusió. Moltes gràcies per la vostra col·laboració.


DIRECCIONS:

1) Señor Presidente Juan Manuel Santos Calderón

Presidente de la República,

Palacio de Nariño, Carrera 8 No.7-26,

Bogotá, Colombia

http://syscopre.presidencia.gov.co/publico/frmCiudadano.aspx

(el missatge es fa arribar des de la web del president de la República)

2) Señora Directora de la Dirección de Derechos Humanos

Maria Paulina Riveros Dueñas  

Ministerio del Interior

Camargo Calle 12B No. 8 – 38

Bogotá DC

Colòmbia

maria.riveros@mininterior.gov.co

3) Ambaixada de Colòmbia a Espanya

emadrid@cancilleria.gov.co


CARTA A ENVIAR:

Estimado Senyor/Senyora …………………………..

Teniendo noticia de la amenaza de muerte que ha recibido la Señora María Doris Rivera Ríos, me pongo en contacto con usted para mostrarle mi preocupación al respecto.

Solicitamos a las autoridades nacionales actuar de manera inmediata con el fin de que se tomen las medidas  necesarias para brindarle a la Señora DORIS RIVERA RÍOS las medidas de protección que ella considere oportunas y eficaces para garantizar el ejercicio de su labor como defensora de derechos humanos y dirigente campesina.

Igualmente, que se tomen las medidas del caso con el fin de identificar y judicializar a los presuntos responsables de las amenazas de las que ha venido siendo objeto y garantizar la protección de quienes hacen campaña en favor de la justicia, de acuerdo con las reiteradas recomendaciones de la ONU en materia de derechos humanos.

Todas las autoridades deben cumplir con su obligación de garantizar que los defensores y defensoras de los derechos humanos pueden llevar a cabo su trabajo sin temor a represalias, tal y como establece la Declaración sobre los Defensores de los Derechos Humanos adoptada por la ONU en 1998.

Atentamente,

Desplaça cap amunt