Comunicat del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament arran dels fets de Lampedusa

El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament lamenta els tràgics fets ocorreguts a Lampedusa els passats 4 i 11 d’octubre de 2013 que han marcat un punt d’inflexió en les conseqüències de l’intent d’arribada d’immigrants a Europa.

Es calcula que del primer naufragi patit per més de 500 persones, s’han trobat més de 339 persones mortes i se’n van aconseguir salvar només 155. El segon naufragi, que va tenir lloc només una setmana després, va ser patit per més de 250 persones, de les quals es va aconseguir rescatar una majoria, tot i que va provocar més de 34 persones mortes, entre els quals 10 menors.

En definitiva són centenars de persones que se sumen a les més de 1.500 persones que, segons les Nacions Unides, desapareixen cada any al Mediterrani fugint de les dificultats econòmiques i, cada vegada més, polítiques dels seus països, buscant un futur millor en la idealitzada Europa.

És una lamentable notícia i que ens ha de fer reflexionar sobre les actuals polítiques migratòries i les seves conseqüències sobre els més desafavorits. Per això, ara més que mai cal prendre responsabilitats en els assumptes d’immigració, cal ser exigents i demanar explicacions als poders públics, des de la Unió Europea, fins als estats membres, passant pels ajuntaments dels municipis.

La missió del FCCD és teixir relacions entre les persones, mitjançant la cooperació i el codesenvolupament, i no podem permetre que aquest drama humà continuï tenint lloc ni a la Mediterrània ni enlloc.

ataudes-lampedusa--644x362

Desplaça cap amunt