AMENACES DE MORT CONTRA CANDIDATS I CANDIDATES A LES ELECCIONS A COLÒMBIA. ACTUA!

Segons informa Amnistia Internacional, els candidats i candidates a les eleccions legislatives colombianes del mes de març, Iván Cepeda, i Alirio Uribe Muñoz, del Polo Democrático, Aída Abella, d’Unión Patriótica (UP), i l’alcalde de Bogotà, Gustavo Petro, han rebut amenaces, a més d’altres membres de moviments com el Colectivo de Abogados José Alvear Restrepo (CCAJAR) i el Movimiento de Víctimas de Crímenes de Estado (MOVICE). L’amenaça de mort enviada al CCAJAR per correu electrònic el 4 de febrer estava signada  pel grup paramilitar “Águilas Negras Bloque Capital”. El dia que es va enviar l’amenaça de mort, els mitjans de comunicació colombians van publicar la noticia que, sembla ser, els serveis militars d’intel·ligència estaven portant a terme operacions il·legals de vigilància i escolta telefònica contra una sèrie de persones, entre elles els membres dels equips de negociació de pau a Cuba, i també ONGs i dirigents polítics de Colòmbia.

Per altra banda, també la Fundación por la Defensa de los Derechos Humanos y el Derecho Internacional Maria Doris RiosHumanitario del Oriente y Centro de Colombia, ha informat d’amenaces a candidats i candidates a les eleccions colombianes. Aquesta organització de drets humans ha tramitat una denúncia pública on rebutja les amenaces, el seguiment i intimidació en contra dels candidats a la Cambra de Representats pel Departament del Meta Guillermo Marquez i Ramiro Trujillo, del partit Unión Patriótica. El dia 6 de febrer del 2014 a les 15.30 hores, al municipi de San Juan de Arama Meta, els dos candidats juntament amb Edilberto Daza Bejarano, Doris Rivera Ríos, Amanda Vazquez i Maria de los Ángeles Trujillo es trobaven enganxant propaganda de la campanya i feien servir una furgoneta assignada per la Unidad Nacional de Protección. Dues motocicletes es van apropar a gran velocitat frenant bruscament al costat de la furgoneta. Un dels conductors de les motocicletes va fer fotos de la furgoneta mentre l’altre feia una trucada per telèfon. A continuació van fer mitja volta i van sortir acceleradament en direcció a San Juan de Arama. Doris Rivera Ríos és defensora dels drets humans i a causa del seu activisme va ser acollida a Sant Boi els anys 2010 i 2011, dins del programa de Protecció Temporal de Defensors de Drets Humans de la Generalitat de Catalunya. Va participar juntament amb set defensores i defensors més al projecte “Ciutats Defensores dels Drets Humans” que va tenir lloc a l’octubre de 2013 a diverses ciutats catalanes.

La premsa colombiana també ha informat de les amenaces que han patit candidats i candidates a les eleccions legislatives. El diari El Espectador del dia 2 de febrer i El Colombiano del 3 de febrer publiquen la notícia sobre l’escrit del grup paramilitar “Los Rastrojos” que circula per les regions d’Antioquia, Valle del Cauca, Cauca i Santander en que amenacen especialment als candidats i líders d’Unión Patriótica i de Marcha Patriótica Aída Abella, Omar Calderón, Carlos Lozano i Jaime Caicedo.

Us demanem que envieu missatges a títol individual de denúncia d’aquestes amenaces. A continuació trobareu el model de carta a enviar i les adreces. Us agrairem la màxima difusió. Moltes gràcies per la vostra col·laboració.

ADRECES

  1. Señor Presidente Juan Manuel Santos Calderón. Presidente de la República, Palacio de Nariño, Carrera 8 No. 7-26, Bogotá, Colombia http://syscopre.presidencia.gov.co/publico/frmCiudadano.aspx (el missatge es fa arribar des de la web del president de la República)
  2. Ambaixada de Colòmbia a Espanya: emadrid@cancilleria.gov.co
  3. Còpia a Fundación por la Defensa de los Derechos Humanos y el Derecho Internacional Humanitario del Oriente y Centro de Colombia: fundaciondhoc@yahoo.com.co

 

MODEL DE CARTA

Señor Presidente:

Deseo manifestarle mi preocupación por las amenazas sufridas por los candidatos y candidatas a las elecciones legislativas de marzo, Iván Cepeda y Alirio Uribe Muñoz, por el Polo Democrático, Aída Abella, por Unión Patriótica (UP), y el alcalde de Bogotá, Gustavo Petro. Además, ha habido otras amenazas de muerte a miembros de movimientos como el Colectivo de Abogados José Alvear Restrepo (CCAJAR) y el Movimiento de Víctimas de Crímenes de Estado (MOVICE), y partidos de oposición, como UP y Marcha Patriótica, en diferentes partes de Colombia. La amenaza de muerte enviada al CCAJAR por correo electrónico el 4 de febrero estaba firmada por el grupo paramilitar “Águilas Negras Bloque Capital”.

El día que se envió la amenaza de muerte, los medios de comunicación colombianos publicaron la noticia que, al parecer, los servicios militares de inteligencia estaban llevando a cabo operaciones ilegales de vigilancia y escucha telefónica contra una serie de personas, entre ellas los miembros de los equipos de negociación de paz en Cuba, y también ONGs y dirigentes políticos de Colombia.

Así mismo, le hago llegar mi repulsa por los actos de intimidación que sufrieron los candidatos Guillermo Marquez y Ramiro Trujillo, del partido Unión Patriótica, junto con Edilberto Daza Bejarano, Doris Rivera Ríos, Amanda Vazquez y Maria de los Ángeles Trujillo el dia 6 de febrer del 2014 en el municipio de San Juan de Arama Meta, mientras realizaban actividades de campaña.

Solicito de su gobierno que se adopten las medidas necesarias para garantizar la seguridad de todas las personas mencionadas, de acuerdo con los deseos de los propios afectados. También le pido que ordene investigaciones exhaustivas e imparciales sobre las amenazas de muerte, que se hagan públicos los resultados y se lleven a los responsables ante la justicia.

Por último, le insto a desmantelar los grupos paramilitares y romper sus vínculos con las fuerzas de seguridad, de acuerdo con las reiteradas recomendaciones de la ONU en materia de derechos humanos.

Atentamente,

Nom i cognom

Adreça

Desplaça cap amunt