23 d’abril: Dia Mundial del Llibre i del Dret d’Autor

Al Ple d’abril de l’Ajuntament de Sant Boi es va llegir el següent text per commemorar el Dia Mundial del Llibre i del Dret d’Autor, que va ser el passat 23 d’abril:

Des de 1996, cada 23 d’abril se celebra a tot el món el Dia Mundial del Llibre i del Dret d’Autor. El 23 d’abril de 1616 morien Cervantes, Shakespeare i l’Inca Garcilaso de la Vega. També en un 23 d’abril van néixer o van morir altres escriptors eminents com Vladimir Nabokov o Josep Pla. Per aquest motiu, aquesta data tan simbòlica per a la literatura universal va ser l’escollida per la Conferència General de la UNESCO celebrada en París l’any 1995, segons una proposta que va néixer des de Catalunya per la celebració de la Diada de Sant Jordi.

L’objectiu d’aquesta celebració és el foment de la lectura, la indústria editorial i la protecció de la propietat intel·lectual per mitjà del dret d’autor i per rendir un homenatge mundial al llibre i als seus autors i autores, encoratjant a tothom, en particular als i a les més joves, a descobrir el plaer de la lectura. Aquest Dia Mundial també vol posar de manifest la insubstituïble contribució dels creadors i creadores al progrés social i cultural.

Els llibres constitueixen plataformes inestimables per a la llibertat d’expressió i la lliure circulació de la informació, que avui dia són fonamentals per a totes les societats. Són l’encarnació de la creativitat i del desig de compartir idees i coneixements i inspiren l’enteniment, el diàleg i la tolerància. El futur del llibre com a objecte cultural és indissociable del paper de la cultura en la promoció de vies de desenvolupament més inclusives i sostenibles.

El 23 d’abril, diada de tanta significació al nostre país, reuneix milions de persones en més d’un centenar de països tant del sud com del nord, en solemne celebració de les múltiples funcions del llibre en la vida de les societats humanes. Aquest Dia Mundial del Llibre i del Dret d’Autor brinda una nova oportunitat a responsables polítics, a agents econòmics i a la mateixa societat civil per rendir tribut, cadascun en el seu àmbit, a aquest instrument singular de la cultura, l’educació, la participació, la comunicació i el lleure.

Desplaça cap amunt