Dia Mundial de les Persones Refugiades

Sant Boi commemora per primera vegada el Dia Mundial de les Persones Refugiades, una acció que s’emmarca dins el Pla d’Acollida a les Persones Refugiades, aprovat pel Ple de l’Ajuntament el passat desembre de 2015.

El gruix principal d’activitats tindrà lloc dissabte 18 de juny, a la Plaça de l’Ajuntament (17-19h). La jornada serà un espai de denúncia de la vulneració dels drets humans que pateixen les persones que fugen de la guerra i travessen el Mediterrani per poder arribar a Europa.

Una de les activitats centrals de la tarda serà la performance El Periplo, una proposta de l’artista Juan Carlos Lozano. L’acció s’inspira en les morts que es produeixen al Meditarrani com a conseqüència de  l’actual crisi de les persones refugiades, i serà un dels espais de reflexió i sensibilització amb què comptarem dissabte.

A la mateixa plaça s’instal·larà una carpa d’ACNUR on es projectaran els 19 curtmetratges que es van presentar a la I Mostra Local de Cinema i Convivència, realitzats per més de 150 nois i noies de 12 escoles de Sant Boi.

Durant la jornada també hi haurà un espai per als testimonis de persones refugiades i de persones voluntàries als camps de refugiats, que ens parlaran de la seva tasca. A més, comptarem amb la presència d’entitats especialitzades com l’ACNUR i la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat.

Per altra banda, coneixerem l’experiència de voluntaris de de l’ong Pro Activa Open Arms que treballen fent salvament marítim a l’illa grega de Lesbos, amb qui connectarem en directe via skype.

Per acabar la jornada es farà la lectura d’un manifest i una encesa d’espelmes que respon a la crida #llumpelsrefugiats feta a les xarxes socials aquestes últimes setmanes.

A banda de les activitats, durant uns dies es podrà veure a l’Aparador de l’Ajuntament l‘escultura 368 + , de Juan Carlos Lozano, que fa referència a la tragèdia de l’illa de Lampedusa el 2014, i és la imatge del cartell que anuncia la commemoració.

Una de les activitats paral·leles a la commemoració de dissabte serà la projecció del documental To Kyma. Rescat al mar Egeu, que tindrà lloc el proper dilluns 20 de juny (19 h) als cinemes Can Castellet. Potseriorment, es farà un col·loqui amb representants de Pro Activa Open Arms i un dels coproductors del documental (entrada gratuïta).

A més, del 13 al 30 de juny es podrà veure l’exposició fotogràfica Shameful Island. Lesbos, la porta d’entrada a Europa al Museu-Can Barraquer.

IMG_7429 IMG_7549

Desplaça cap amunt