SBAct! #6 pel Dia Mundial de la Mare Terra

“SBAct!” és una sèrie de clips audiovisuals que recull les lluites de diferents activistes que han passat per la nostra ciutat, ens han interpel·lat amb la seva tasca de sensibilització i ens han deixat el seu testimoni de compromís. En poc més d’un minut, cada clip ens explica aspectes clau de l’activisme d’aquestes persones.

La campanya vol donar a conèixer les històries d’aquestes persones defensores dels drets humans, tot posant en relleu el seu vincle amb Sant Boi de Llobregat. Pretén, d’una banda, visibilitzar resistències transformadores d’arreu del planeta i, de l’altra, generar espais de solidaritat i compromís.

Aquest sisè clip de la sèrie es fa amb motiu de la celebració del 22 de març. el Dia Mundial de la Mare Terra i, com els anteriors, està clarament vinculat als ODS, particularment als Objectius 13, 14 i 15, en defensa del clima, la vida submarina i els ecosistemes terrestres.

La protagonista d’aquest SBAct! és Margarita Pineda, una activista hondurenya de la comunitat lenca. És de Marcala, però viu a San José; tots dos municipis estan situats al departament de La Paz. La seva participació en moviments socials comença a la dècada dels 80. Arran del cop d’Estat contra el govern de Manuel Zelaya, l’any 2009, es produeixen concessions irregulars de rius i terrenys del seu territori a empreses mineres i projectes hidroelèctrics. En resposta, neix el Moviment Indígena Lenca Independent de La Paz (MILPAH). Pineda participa en la fundació d’aquesta organització, de la qual és actualment secretària d’actes i acords.

L’activista va visitar Sant Boi la passada tardor com a participant del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans.

Desplaça cap amunt