75è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans

El 10 de desembre, Dia dels Drets Humans, se celebra l’aprovació per part de Nacions Unides de la Declaració Universal dels Drets Humans. Des que el 1948 es va assolir aquesta fita pel reconeixement de la dignitat humana, han passat setanta-cinc anys. Com a Ciutat Defensora dels Drets Humans, hem volgut contribuir a la campanya mundial de reconeixement d’aquesta fita històrica amb l’organització de diferents activitats, com ara el Barrejant on es revindicaven els Drets Humans i la Justícia, que culminen amb una programació al voltant del 10D on analitzarem la situació actual dels drets humans, tant des d’una perspectiva d’avenços com de reptes.

La programació arrenca el diumenge 3 de desembre (Cal Ninyo, 19h) amb l’espectacle La soberana, on l’associació Grup de suport Con Vos ens parla de la vulneració de drets humans a Nicaragua a través d’un monòleg que texeix un paral·lelisme entre la violència d’Estat a Nicaragua i la violència patriarcal i masclista. El dia 13 de desembre, sis escoles de Sant Boi participaran en una activitat als Cinemes, a través del visionat de la pel·lícula Dúnia. L’endemà, 14 de desembre (Can Massallera) una conferència presentada per la Síndica municipal, Dolors Vallejo Calderón, i amb la intervenció de Jaume Saura, expresident de l’Institut de Drets Humans de Catalunya i actualment adjunt al Síndic de Greuges de Catalunya, ens permetrà reflexionar sobre aquesta fita històrica i els reptes que tenim per endavant. La programació clou amb la inauguració del mural Vesna – primavera en ucraïnès- (19 de desembre, L’Olivera, 17.30h) on es fa una al·legoria a la pau i que és fruit d’una acció artística participativa que ha estat dinamitzada per l’associació Ambaixada de les Arts d’Ucraïna i l’artista Nien Boots. Aquest procés artístic comptarà amb la participació de les persones ucraïneses refugiades a la ciutat.

La Declaració Universal dels Drets Humans consagra els drets inalienables que tota persona té com a ésser humà, independentment de la seva raça, color, religió, sexe, idioma, opinió política o de qualsevol altra índole, origen nacional o social, posició econòmica, naixement o qualsevol altra condició.La Declaració va ser proclamada per l’Assemblea General de les Nacions Unides a París, el 10 de desembre de 1948 i estableix, per primera vegada, els drets humans fonamentals que s’han de protegir a tot el món. Disponible en més de cinc-centes llengües, la Declaració és el document més traduït a tot el món.

Durant l’any 2023 Nacions Unides ha impulsat una campanya d’un any de durada centrada en la universalitat, el progrés i el compromís amb la Declaració, que culminarà en un acte d’alt nivell el desembre del 2023 on s’anunciaran compromisos mundials i idees per concretar el futur dels drets humans. A les dècades transcorregudes des de l’adopció de la Declaració el 1948, s’ha avançat en el reconeixement i garantia dels drets humans arreu del món. La Declaració ha servit de base per a un sistema de protecció dels drets humans en expansió que avui se centra també en grups vulnerables com ara les persones amb discapacitat, els pobles indígenes i les persones migrants.

Desplaça cap amunt