Campanya #VersosRefugiats #DMPR2020

Desconfinem la veu i l'expressió per reivindicar el dret d'asil. Una proposta participativa per portar poesia i art als barris de Sant Boi

DMPR2020Un any més el 20 de juny, #DMPR2020 (Dia Mundial de les Persones Refugiades 2020),  ens convoca com a Ciutat Refugi a reivindicar el dret d’asil. Ho fem en aquest moment històric, convuls i dolorós  que ha generat el covid-19 i que ha fet encara més paleses les desigualtats  tot agreujant  la situació de vulnerabilitat en què es troben milions de persones arreu del món, i molt en especial als 70 milions de persones que segons dades de l’ACNUR es troben  desplaçades de manera forçosa.

#VersosRefugiats és la proposta  amb la qual commemorarem el 20 de juny a Sant Boi. Volem reivindicar i reflexionar entorn el valor de les paraules que acompanyen qualsevol experiència humana i les llengües de cadascuna de les persones que fugen de casa seva i s’instal.len a la ciutat com un patrimoni que enriqueix la nostra vila.

#VersosRefugiats és una crida a la participació; a desconfinar  la veu i l’expressió,  per tal de generar empatia i reflexió sobre el fet del refugi. Una crida que vol omplir les xarxes i que  es fa plàstica en sis grafitis/murals que es realitzaran en sis barris de la ciutat, com una manera de materialitzar aquests versos  i així donar-los espai i visibilitat, gràcies a la col·laboració de dotze joves grafiters/es i muralistes de la ciutat.

#VersosRefugiats s’adapta a les restriccions de moviment del context actual combinant una programació d’activitats online amb una proposta d’acció perquè a partir del dia 5 de juny les xarxes s’omplin de versos sobre el dret d’asil. Per dinamitzar aquest procés creatiu i comunicatiu, es proposa participar en un joc que, a partir d’una tirada de daus a l’atzar, genera unes paraules. Aquestes són el punt de partida d’un vers lliure que ha de crear cada persona que hi participi i que ha de difondre a les xarxes amb els hashtags #DMPR2020 i #VersosRefugiats. En aquest vídeo s’explica la proposta. De tots els versos recopilats se’n seleccionaran dotze per materialitzar-se en grafits en els barris de la ciutat i en els miralls laterals de l’Ajuntament.

Els dotze joves que participaran van inciar la seva col·laboració amb el Can Castells Centre d’Art en el marc del projecte Art Taboo i actualment estan participant en el projecte “Sigue al conejo blanco”. La seva participació forma part d’un procés de foment de la creació que incorpora dues sessions formatives: una sobre lettering, seguint les lliçons del santboià Ivan Castro a Domestika, i una altra, sobre documentació del procés creatiu.

La Campanya #VersosRefugiats comptarà també amb els versos seleccionats per persones refugiades usuàries de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat que es compartiran durant la setmana del 15 de juny.

En paral·lel, i a partir també del 15 de juny, es posaran en marxa les altres activitats que integren la programació del Dia Mundial de les Persones Refugiades: l’exposició virtual Refugiades: de lluny i de prop de l’Associació Catalana per la Pau, la pel·lícula Fuego en el mar de Gianfranco Rosi (guanyadora de l’Os d’or del Festival de Berlin de 2016) a través d’una col·laboració de Cinebaix i l’Especial informatiu a Ràdio Sant Boi que comptarà amb la participació de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat.

La proposta sorgeix d’una col·laboració de la Unitat de Cooperació, amb el Can Castells Centre d’Art i el rapsoda santboià Cysko Muñoz.  Compta amb la col·laboració de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat i el suport de la Diputació de Barcelona.

Desplaça cap amunt