El Fons Català denuncia les agressions que diversos  partidaris de les forces oficialistes haitianes han comès contra la contrapart local SKDK

La La situació postelectoral a Haití s’ha complicat després que el Consell Electoral Provisional (CEP) hagi publicat els resultats definitius que ratifiquen el triomf presidencial de Michel Martelly i, en canvi, atorguen la majoria parlamentària a les forces oficialistes del partit INITÉ. El propi president electe Martelly ha posat en dubte el resultat de les eleccions legislatives i, segons explica Ginette Chérubin, membre del CEP, en un article publicat el passat 24 d’abril al portal informatiu Haití Libre, “hi ha hagut irregularitats i fraus en el procés de recompte dels vots per diputats i senadors”.  

La crisi ha esclatat de manera més intensa al nord-est d’Haití, i concretament al municipi de Carice, on algunes organitzacions socials, com SKDK – Centre per a la Cultura i el Desenvolupament de Carice, van fer una tasca important de conscienciació de la població dels municipis del Sud-est i van activar un procés d’observació electoral a tota la regió que va evitar el frau a favor de l’INITÉ. Precisament la supervisió del procés electoral va ser el motiu pel qual alguns partidaris de Jn Berthole Bastien, candidat de INITÉ a les eleccions legislatives del mes de novembre passat, van assaltar de forma violenta la seu social d’SKDK.         

Els disturbis, que van tenir lloc el passat 21 d’abril, van acabar amb la seu de l’organització SKDK cremada, així com la ràdio comunitària Tèt Ansanm Karis, la biblioteca comunitària i sis habitatges més. Els criminals, que anaven armats, van actuar a cara descoberta i en ple dia. En aquests moments tant els líders de les organitzacions de Carice com diversos membres d’SKDK són víctimes de la persecució.  

Tot i així, SKDK ja ha posat una denúncia contra les persones que van cremar la seva seu i demana justícia i reparació de danys així com el suport de les entitats internacionals que els acompanyen per tal d’aturar la impunitat.  

Davant d’aquesta demanda, el Fons Català, el Fondo Galego i altres organitzacions d’àmbit internacional acorden denunciar els agressors davant les autoritats competents.  

Des de fa més d’un any, el Fons Català acompanya la contrapart haitiana SKDK en el marc de la campanya d’emergència pel terratrèmol d’Haití. La col·laboració entre ambdues organitzacions neix per posar en marxa el projecte 2223 – Enfortiment del desenvolupament local sostenible i inclusiu com a resposta als efectes del sisme, que es porta a terme al Sud-est haitià, i concretament als municipis de Carice, Mombin Crochu i Vallières. L’acció es gestiona en concertació amb la Casa d’Haití i el Fondo Galego.  

  

   

     

Desplaça cap amunt