L’Ajuntament de Sant Boi aportarà 2.000 € al projecte del Fons Català “Emergència a Centreamèrica per les intenses pluges ocasionades per la tempesta tropical número 12”

Des del dia 10 d’octubre, una tempesta tropical (la número 12, segons la nomenclatura correlativa de cada època hivernal al tròpic) s’ha mantingut estacionària a la regió centreamericana, fet que ha comportat intenses pluges durant pràcticament una setmana. La quantitat d’aigua caiguda, que en algunes zones de El Salvador, Nicaragua i Guatemala ha superat els registres de l’huracà Mitch de l’any 1998, ha comportat pèrdua de vides humanes i nombrosos danys materials i afectacions en la producció agropecuària.

En aquest ocasió, doncs, no es tracta d’un fenomen huracanat acompanyat de forts vents, sinó de baixes pressions associades a una tempesta que han produït pluges constants. Per tant, no és la intensitat del fenomen sinó la durabilitat, de diversos dies, la que ha produïts danys quantiosos. La pluja persistent ha fet que el sòl quedés saturat i que l’aigua busqués passos alternatius per carreteres, barris i cases habitades. També el cabal dels rius ha augmentat i ha causat riuades devastadores, i alguns llacs com el Xolotlán de Managua han crescut fins a inundar les zones costaneres, amb cotes que no es recordaven des de l’any 1933.

A aquesta situació cal sumar-hi el nivell d’alta vulnerabilitat en què encara es troba una gran majoria de persones a Centreamèrica, que viuen en zones d’elevat risc (susceptibles de patir esllavissades o inundacions) pel propi cercle viciós de la pobresa: manca de recursos per obtenir una casa digna i en espais idonis, treball inestable i poques oportunitats per millorar les condicions socioeconòmiques de llurs famílies.

 Com que la tempesta ha afectat diversos països alhora, cada institució responsable a escala nacional ha decretat diversos estats d’alarma i ha pres les mesures corresponents. En línies generals, la primera emergència s’està resolent a través dels sistemes de protecció civil a cada país. Les afectacions registrades fins els dia 19 d’octubre són les següents (les xifres s’actualitzen cada 24 hores):

Nicaragua: declaració d’alerta groga a partir del 10 d’octubre als departaments d’Estelí, Chinandega, Madriz, Nueva Segovia, Jinotega i Matagalpa, i ampliació de l’alerta a partir del 14 d’octubre als departaments de León, Managua, Carazo, Masaya, Granada i Rivas. Hi ha hagut 12 víctimes mortals vinculades a les fortes pluges i nombrosos danys en infraestructures bàsiques, que limiten l’accés per carretera a molts municipis del Nord. Hi ha persones evacuades en albergs provisionals, la xifra de les quals augmenta progressivament. (Font: SINAPRED)

El Salvador: s’ha decretat estat d’emergència en tot el territori nacional. Hi ha 32 víctimes mortals relacionades amb la tempesta tropical. S’han posat a disposició 267 albergs per allotjar 24.162 persones que han hagut de ser evacuades, i 10.676 persones estan vivint provisionalment en cases d’amics i familiars. Entre altres afectacions, hi ha 28 comunitats sense energia elèctrica, més de 2.000 pous contaminats, 18.445 habitatges inundats i 2.935 cultius de gra bàsic afectats. (Font: Protecció Civil)

Guatemala: s’ha declarat alerta roja institucional. S’han evacuat un total de 10.863 persones, més de 7.000 de les quals es troben allotjades en albergs provisionals. Es calcula en 47.124 les persones damnificades directament per les pluges. Hi ha 32 morts i 7 persones desaparegudes. 8.704 habitatges han patit danys de diferent consideració. (Font: CONRED)

El Fons Català continua recollint informes i dades de les contraparts als diferents països, per obtenir així una versió de primera mà dels territoris afectats on ja fa molts anys que treballa. Seran aquestes informacions les que ens permetran definir els projectes i accions als quals es destinaran tots els recursos recollits. Podeu consultar els informes aportats per les contraparts a la nostra web (www.fonscatala.org), a l’apartat de Campanyes en actiu.

Així, el Fons Català posa en marxa una campanya d’emergència per donar suport a la població damnificada. Seguint el nostre mandat institucional, enfocarem la campanya en clau de reconstrucció i rehabilitació local, posant èmfasi en els mecanismes de prevenció i mitigació de les causes estructurals que ocasionen aquests desastres cíclics. L’Ajuntament de Sant Boi, dona suport a aquesta campanya amb una aportació de 2.000 euros.

Desplaça cap amunt