ALERTA FAM, PREVENIM-LA! Debat i exposició al Palau Robert

El títol de l’exposició, “Alerta fam: prevenim-la!”, ja indica que la campanya vol posar l’èmfasi en la prevenció, entesa aquesta com la necessitat d’acabar amb les crisis alimentàries cícliques, mitjançant el coneixement i el tractament de les causes. En general, les situacions de desastre arriben perquè hi ha situacions prèvies de greu vulnerabilitat on les persones, comunitats o institucions no disposaven de les capacitats necessàries per enfrontar-s’hi. Com assegura Creu Roja: “La sequera en ella mateixa no és un desastre, és merament una casualitat natural. La catàstrofe només es produeix quan la sequera afecta assentaments humans que no estan preparats i són vulnerables a ella”.

L’estructura de l’exposició respon a aquesta voluntat i per això fa un repàs de les causes, intenta reflectir la precarietat i fragilitat de la vida quotidiana de milions de persones, i també promoure un espai de reflexió entre la ciutadania sobre la necessitat d’actuar per prevenir situacions de fam extrema com aquesta.

La campanya de sensibilització està formada per l’exposició de la Sala Cotxeres i les fotografies del jardí del Palau; també està previst organitzar dues sessions tècniques per analitzar aspectes diversos, com ara el context, la situació actual, les intervencions de les entitats, temes com l’aigua, la salut, l’alimentació, les fonts de finançament i l’educació pel desenvolupament, entre d’altres; i diverses activitats paral·leles.

 

Jornades “Alerta fam, prevenim-la!”

 Dijous 7 de juny. El context i les actuacions de les ONG catalanes en la crisi alimentària al Sahel i a la Banya d’Àfrica.

10-11’30: El context i la situació

Modera:  Emili Cardiel, vocal de la Junta directiva de la Federació Catalana d’ONG i director d’Ajuda en Acció.

Ponents: Nahuel Arenas, coordinador d’Acció Humanitària al Sahel d’Intermon Oxfam. Mónica Vargas, investigadora de l’Observatori del Deute en la Globalització. 

12-13’30: Les actuacions de les ONG catalanes

Modera: Dr. Josep Antoni Pujante, director de Relacions Internacionals i Cooperació del Departament de Salut.

Ponents: Ramón Jané, director Cooperació Creu Roja Catalunya. Maria Masferrer, tècnica en Salut i Nutrició de l’Equip Àsia d’Acció contra la Fam. Núria Salse, responsable de nutrició de Metges sense Fronteres.

 Dossier de premsa Alerta Fam

Desplaça cap amunt