Finalitza la primera edició dels Dijous per la memòria

Rwanda. La reconciliació obligada, documental produit per l’Associació de Periodisme Fora de Quadret i estrenat el dia 18 de desembre a Barcelona, es podrà veure el proper 20 desembre als cinemes Can Castellet de Sant Boi. La projecció comptarà amb un espai de reflexió amb  Josep Maria Royo, politòleg i investigador de Cultura de Pau que, a banda de presentar l’audiovisual, oferirà les claus per entendre el conflicte rwandès i la situació actual a la regió.

Amb aquesta sessió es tanca la 1ª edició del cicle de documentals Els dijous per la memòria, emmarcats en la programació realitzada per la celebració del Dia Internacional de la Pau que aquest  any portava per títol Pau és memoria: Lluites contra l’oblit.

El cicle, que s’inicià el setembre, ha portat a Sant Boi documentals que visibilitzen els processos de pau desenvolupats en diferents països, per tal d’extreure’n experiències i donar veu al treball que realitza la societat civil encaminat a la reconciliació postconflicte. Les experiències del Líban, Bòsnia Herzegovina, Sudáfrica i Euskadi, comparteixen i emfasitzen la importància del reconeixement de les víctimes i de fer memòria a la veritat de les atrocitats comeses en aquests contextos com a ingredients essencials per tal de garantir la reconstrucció de la convivència i una pau duradora. Aprenentatges que ens ajuden, al seu torn, a reflexionar sobre el procés de transició a l’estat espanyol i la necessitat de insistir en la memòria i reparació de les víctimes.

Un centenar de persones han pogut compartir al llarg de les diferents sessions un espai de reflexió en el qual han participat reconeguts especialistes en la matèria; Carlos Martín Beristain, el periodista premi Godó Alfons Rodríguez, l’Associació de Periodisme Fora de Quadre, Noe Ayguasenosa, especialista en mediació en el País Basc, Ferriol Sòria, director de la Fundació Ernest Lluch i Josep Maria Royo, el convidat que tancarà aquesta primera edició.

Les bones valoracions realitzades per les persones assistents fan que es plantegi una nova edició, que tindrà lloc entre els mesos de març i maig de 2013, i que aprofundirà en la capacitat d’organització i resilència de les poblacions en contextos de conflicte.

Resistències serà el títol d’aquesta nova edició que s’iniciarà al març, commemorant els deu anys de la invasió d’Iraq. Aquest nou cicle combinarà la projecció de documentals I els espais de col·loqui amb diferents exposicions sobre la mateixa temàtica que es podran visitar al Museu de Sant Boi.

Desplaça cap amunt