Representants de la Direcció Regional de Salut de Huancavelica s’interessen pel treball en salut mental que es realitza a Sant Boi

La setmana passada Ema Poma, directora de l’Àrea de Salut a les persones de la DirecciDSC_1872ó Regional de Salut de Huancavelica (Perú), i Carlos Bruce Maldonado, responsable de l’Estratègia de Salut Mental de la Direcció Regional de Salut de Huancavelica (Perú) van visitar la ciutat de Sant Boi per realitzar una passantia al Parc Hospitalari de Sant Joan de Déu amb l’objectiu de conèixer el funcionament de l’Hospital i utilitzar-lo com a referència en el treball que estan iniciant en la regió de Huancavelica en l’àmbit de la salut mental. Aquesta visita va generar també l’oportunitat de donar a conèixer les polítiques públiques i estratègies de treball municipal en l’àmbit de la salut mental i la salut comunitària, especialment el Clúster de Salut Mental Catalunya i els diversos programes que es desenvolupen des del Departament de Salut comunitària de l’Ajuntament.

Aquesta estada s’emmarca en  el projecte que impulsa Metges del Món amb la Direcció Regional de Salut de Huancavelica,  amb el suport de la Diputació de Barcelona i la col·laboració de l’Ajuntament, que va dirigit a enfortir el sistema d’atenció primària i atenció comunitària a la salut mental en aquesta regió, a través de la implementació del Pla Regional de Salut Mental, l’enfortiment del sistema de salut i l’intercanvi d’experiències.DSC_1862

La trajectòria de Sant Boi en l’àmbit de la salut mental ha permès establir aquesta col·laboració amb l’ONG catalana i la Direcció Regional de Salut de Huancavelica. Durant aquesta estada, el personal directiu de la DIRESA  ha tingut l’oportunitat de conèixer el funcionament i organització del Parc Sanitari San Joan de Déu i diversos programes que es duen a terme, com els Programes d’atenció a la salut mental a les persones, o els programes de rehabilitació i reinserció laboral.

Igualment, el treball desenvolupat en els últims anys en el marc del Clúster de Salut Mental Catalunya va generar també l’interès de la DIRESA, que es va reunir amb Núria Valero, responsable del Clúster, i el seu  president, Alfons Icart, per conèixer com s’havia articulat tot el procés i els projectes que s’estan desenvolupant en l’àmbit de la investigació. La reunió amb Icart els va permetre, també, visitar la Fundació Orienta, a Gavà.

El programa de l’estada va concloure amb una trobada amb Roser Soler, Cap del departament de Salut comunitària i Benestar, i Roser Ros, tècnica del departament, que els van explicar les principals línies estratègiques a nivell municipal en l’àmbit de la salut comunitària i alguns dels projectes que s’han desenvolupat darrerament i que van generar molt interès per part de Poma i Maldonado, com el projecte de Mercat és salut i tota la coordinació que s’ha generat, el ProgramaDSC_1869 de Salut comunitària per a residents de Medicina i infermeria o el projecte i el Manual de sexualitat per treballar amb persones amb discapacitat psíquica.

Per últim, l’entrevista que els va realitzar Marta Masanès per a l’Espai Solidari de Ràdio Sant Boi, ens permetrà conèixer el context i problemàtiques d’aquesta regió del Perú i entendre com el conflicte armat que tingué lloc al país durant entre 1980-1992 és un factor específic i condicionant de la salut comunitària a la regió i específicament de la salut mental.

Desplaça cap amunt