Inici del projecte Migrazoom a Sant Boi

El passat 29 de març va començar el projecte Migrazoom a Sant Boi. Aquest projecte consisteix en realitzar, en diferents municipis de Catalunya i de Tànger/Tetuan, curtmetratges amb grups de joves en format de documentals participatius per parlar de la memòria migratòria a cada municipi.

A les ciutats del Marroc es tracta d’explorar la memòria i la representació de l’emigració, mentre que a les ciutats de Catalunya es tracta d’investigar la memòria de la immigració en un barri o en una ciutat, des de les percepcions de la població adulta, autòctona o d’origen emigrant.

L’objectiu és generar processos de participació mitjançant els audiovisuals i liderats per joves d’entitats socials que permetin treballar i debatre les qüestions d’identitat migratòries en ambdós costats i que sigui una eina d’educació social i d’empoderament i de participació social dels i les joves, com a agents de canvi i de transformació social en la seva comunitat.

Mitjançant el Pla de Barri de Marianao, aquest projecte es va presentar a principis d’any a diferents entitats santboianes amb el resultat de 17 nois i noies d’entre 16 i 20 anys, d’origen marroquí i català, procedents del Centre Obert Don Bosco, d’Accis i de l’IES Marianao, s’han apuntat voluntàriament per realitzar aquesta formació de més de 20 hores, amb la il·lusió de mostrar-nos un vídeo amb la seva visió de la immigració a la nostra ciutat.

Els vídeos són documentals participatius on els i les joves són protagonistes. Realitzen totes les fases del documental: reflexió i anàlisi de la temàtica, treball de recerca d’informació i documentació, escriptura d’un guió, entrevistes amb protagonistes i testimonis, enregistrament del documental, muntatge i edició. Els vídeos realitzats no tenen pretensió cinematogràfica i artística. Es tracta d’utilitzar l’audiovisual com un instrument d’educació social i d’apoderament i participació juvenil, per permetre als i les joves treballar la història de les seves comunitats de pertinença familiar i territorial, realitzant un treball documental.

Els vídeos realitzats es difondran en els diferents municipis catalans participants (Rubí, Sant Adrià de Besòs i Sant Boi) mitjançant cinefòrums, a destinació de la població del municipi. Els vídeos es difondran també a Tànger dins del festival de curtmetratges Tanjazoom, on 3 joves participants estan convidats a assistir al festival per presentar el seu treball.

Aquest projecte està impulsat pel Fons Català de Cooperació i el Casal desl Infants.

Més informació del Festival Tanjazoom a: www.tanjazoom.com

IMG_0012

 

 

Desplaça cap amunt