AMENACES A CLAUDIA GARCÍA GIRALDO, DEFENSORA DELS DRETS HUMANS. ACTUA!

1369244786_813068_11064600_fotograma_2INFORMACIÓ

La defensora de drets humans colombiana Claudia Garcia Giraldo continua rebent amenaces pel seu activisme. Recentment ha rebut un correu electrònic signat pel grup paramilitar “Águilas Negras Bloque Capital D.C.” en el que donen detalls sobre familiars de Claudia i fa referència a l’assassinat del seu germà José Querubín García l’any 2011 com a exemple del que poden arribar a fer. Les amenaces també van dirigides contra María Esperanza Ramírez, companya de Claudia de l’Asociación de Desplazados y Desplazadas para la Convivencia Pacífica (ADESCOP) que actualment es troba acollida al Programa de Protecció Temporal de Defensors dels Drets Humans en Perill de la Secció Espanyola d’Amnistia Internacional, tal com ho va ser Claudia García durant els anys 2012 i 2013.

Claudia Garcia Giraldo ha estat líder de l’ADESCOP, creada l’any 1999 per vàries famílies desplaçades colombianes que es van organitzar amb el propòsit d’acompanyar i representar els interessos i necessitats d’aquest col·lectiu. Va ser escollida per les dones víctimes del desplaçament per a representar-les en el Consejo Consultivo, un espai d’interlocució directa amb la Alcaldía Mayor de Bogotá. Paral·lelament també va participar en tot el procés de restitució de terres. Arrel del seu activisme, va rebre multitud d’amenaces que van culminar amb l’assassinat del seu germà. Aquest fet va provocar que Claudia i una filla seva haguessin d’abandonar Colòmbia i van estar acollides durant un any pel programa d’Amnistia Internacional. Quan va acabar aquest programa i com que la situació de perill continuava, Claudia i la seva filla han hagut de continuar refugiades a l’estat espanyol, cosa que no ha impedit que continués denunciant les greus violacions dels drets humans que es produeixen al seu país.

Claudia García va participar al projecte “Ciutats Defensores dels Drets Humans” l’any 2013 i va participar a multituds de xerrades i actes públics a Sant Vicenç dels Horts, Barcelona, Sant Boi de Llobregat, Lliçà de Vall, Santa Coloma de Gramenet i Castelldefels.

Les amenaces que ha rebut assenyalen la família de Claudia com a objectiu, donant detalls concrets de noms i parentiu. És per això que davant el perill real per la seva família, Claudia consideri que ha de treure als seus fills i filles de Colòmbia i portar-los a la seguretat de l’Estat Espanyol.

Des dels municipis, institucions i entitats participants al projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, us demanem que envieu missatges a títol individual denunciant aquestes amenaces. A continuació trobareu el model de carta a enviar i les adreces. Us agrairem la màxima difusió. Moltes gràcies per la vostra col·laboració.

Claudia també ha obert un c/c per recaptar fons per poder pagar el viatge de la seva família des de Colòmbia: ES31 0049 4302 81 2290024471 001

 

ADRECES

1. Señor Presidente Juan Manuel Santos Calderón. Presidente de la República, Palacio de Nariño, Carrera 8 No. 7-26, Bogotá, Colombia http://syscopre.presidencia.gov.co/publico/frmCiudadano.aspx (el missatge es fa arribar des de la web del president de la República)
2. Ambaixada de Colòmbia a Espanya: emadrid@cancilleria.gov.co

 

MODEL DE CARTA

Señor Presidente:

Deseo manifestarle mi preocupación por las amenazas sufridas por Claudia García Giraldo y María Esperanza Ramírez, defensoras de los derechos humanos y miembros de Asociación de Desplazados y Desplazadas para la Convivencia Pacífica (ADESCOP). En correos electrónicos dirigidos a ambas, firmados por el grupo paramilitar “Águilas Negras Bloque Capital DC”, se amenaza con atentar contra sus familiares si no cesan en su activismo y para demostrar sus intenciones dan detalles de sus nombres y parentesco.

Solicito de su gobierno que se adopten las medidas necesarias para garantizar la seguridad de estas defensoras de derechos humanos, así como de sus familias, de acuerdo con los deseos de las propias afectadas. También le pido que ordene investigaciones exhaustivas e imparciales sobre estas amenazas, que se hagan públicos los resultados y se lleven a los responsables ante la justicia.

Por último, le insto a desmantelar los grupos paramilitares y romper sus vínculos con las fuerzas de seguridad, de acuerdo con las reiteradas recomendaciones de la ONU en materia de derechos humanos.

Atentamente,

Nom i cognom
Adreça

Desplaça cap amunt