Quatre mares de la Comissió Solidària de l’Ampa Escola Benviure de Sant Boi, col·laboren amb Ensenyament Solidari a San Miguelito, Nicaragua

NICARAGUA 2015 788A continuació us deixem amb el relat escrit per la Mercè, la Karina, la Lola i l’Elisabet, quatre mares de la Comissió Solidària de l’Ampa Escola Benviure de Sant Boi de Llobregat, que aquest estiu han viatjat a San Miguelito, Nicaragua, per col·laborar amb la tasca que realitza l’entitat Ensenyament Solidari.

NICARAGUA 2015 885Explicar breument les sensacions, emocions i contrastos que ens ha produït per primera vegada un viatge de Cooperació no és gens fàcil. Però si que estarem d’acord en que no ens ha deixat indiferents i ens ha fet adonar que conèixer una altra realitat, i intercanviar experiències culturals, ens fa enriquir com a persones, ens fa obrir al món i, ens fa prendre consciència que, visquis on visquis, les preocupacions i les necessitats bàsiques són les mateixes. El que ens diferencia són els recursos.

Entre els dies 3 i 23 del passat mes de juliol Ensenyament Solidari va realitzar un nou viatge a San Miguelito, municipi de Nicaragua agermanada amb Sant Boi. Vam ser vuit les persones participants, quatre professors/es, el Joan, la Teresa, la Montserrat i l’Elena, més quatre mares de la Comissió Solidària de l’Ampa Escola Benviure de Sant Boi de Llobregat, la Mercè, la Karina, la Lola i l’Elisabet, que ens vam incorporar de l’11 al 21. Com cada any, des d’en fa 15 Ensenyament Solidari realitza diferents actuacions: formació als mestres nicaragüencs, construcció d’escoles rurals, lliurament de material escolar, entre d’altres.

Per això últim, molts nens i nenes de diferents escoles de Sant Boi un cop a l’any fan recollides de material escolar per altres nenes i nenes que viuen molt lluny i que son més pobres, les famílies ho comprem sense massa consciència del be que estem fent. Doncs us hem de dir que els mes de 80 Kg recaptats d’aquest any s’ha repartit a més de 90 escoles de l’extensa comunitat de San Miguelito. Amb les llibretes i els llapissos de colors repartits als infants s’han pogut dibuixar centenars de somriures. Moltíssimes gràcies pels petits, mitjans i grans gestos solidaris amb comunitats més desprotegides i amb moltes mancances de recursos, amb el teu petit granet de sorra multiplicat per milers de granets es pot construir una escola a on per arribar-hi s’ha de pujar a cavall.

NICARAGUA 2015 908Aquest any el Ministerio de Educación de Nicaragua va proposar a Ensenyament Solidari per a les famílies i professors nicaragüencs un intercanvi d’experiències en relació a la temàtica de la relació família i escola amb famílies de Sant Boi. Els tallers que es van dur a terme van ser els següents: Relación família-escuela, Enseña inglés jugando, Educación Emocional Sistèmica, Curso Ajedrez en la escuela, Talleres plasticos (maquillaje artistico), Geometria y Resolución de problemes y Curso de Informática. Tots ells van tenir molt bona acceptació.

Durant l’estada, també, es van poder visitar diversos projectes finançats per Ensenyament Solidari, a diferents comunitats de San Miguelito, per a fer el seguiment dels mateixos i entregar una placa amb el nom de l’escola o Ampa de Sant Boi que ha col·laborat amb diners per a la seva realització. I es va prendre nota dels nous projectes sol·licitats, que es van valorar conjuntament amb l’alcaldia, Ensenyament Solidari i Enseñanza Solidaria per tal de prioritzar i decidir els de més necessitat.

Per a nosaltres, aquest viatge ha estat un regal per l’ànima, és la continuïtat a la nostra dedicació solidària que durant aquests quatre anys de Comissió Solidària a l’escola Benviure hem anat aportant a diferents fins solidaris. I també ha estat el bon títol d’un conte “Les quatre mares aventureres”. L’Alexis Josué, estudiant de cuarto grado, de nou anys és qui ens el va fer quan els seus pares professors li van explicar que fèiem durant l’assistència a les comunitats.

NICARAGUA 2015 163Volem aprofitar, també, per donar les gràcies a les companyes de la Comissió Solidària de l’Ampa de l’Escola Benviure que ens han ajudat amb els preparatius i a tots els comerços que han col·laborat en fer possible aquest apropament entre famílies d’ambdós municipis. A Ensenyament Solidari per confiar amb nosaltres com agents socials de la comunitat educativa , i per la labor que duen a terme, al

Departament de Cooperació de l’Ajuntament de Sant Boi per la seva aposta en el projecte. I finalment als companys i companyes que ens han acompanyat en aquest viatge i amb els que hem compartit moltes experiències positives.

Esperem apropar les demandes que ens han traslladat, aquests pares i mares, a totes les ampes de Sant Boi perquè som part de la seva esperança. Som part d’aquesta complicitat i unió que hem establert amb ells.

Hem donat continuïtat dins l’agermanament a un dels projectes que considerem claus en l’àmbit educatiu, el de la relació famílies-escola. I Seguirem treballant. Ara ja formem part d’Ensenyament Solidari.

 

Desplaça cap amunt