Persones refugiades d’ahir i d’avui: les guerres civils d’Espanya, Ruanda i Síria

Ahir dilluns dia 14 de desembre, dins dels actes amb motiu del Dia Internacional de la Pau,va tenir lloc la conferència «Persones refugiades d’ahir i d’avui; les guerres civils d’Espanya, Ruanda i Síria».

Les intervencions dels ponents Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i Carles Serret, director de l’Arxiu Històric Municipal de Sant Boi de Llobregat, així com els testimonis de dues dones (Pasión Mora, refugiada siriana que viu actualment a Sant Boi i Maria Plà Altimira, santboiana nascuda a França, filla de pares republicans exiliats), van servir per tenir una panoràmica històrica i actual del que significa l’exili. Els casos de la guerra civil espanyola, de Ruanda als anys noranta o la situació actual de Síria, poden semblar molt diferents, però les intervencions dels ponents i les testimonis van posar de manifest que les persones que van haver de fugir i buscar refugi, independent del moment històric i del país, van passar pel mateix patiment.

Carles Serret va explicar el paper de Sant Boi com a ciutat refugi durant la guerra civil quan es va acollir en diferents instal·lacions de la ciutat  a persones desplaçades, sobre tot de Madrid i el Pais Basc, a mesura que anava avançant l’exèrcit franquista.

Desplaça cap amunt