Més de 700 alumnes de secundària coneixen de primera mà històries de defensa dels drets humans al món

El 9 i 10 d’octubre s’ha celebrat una nova edició del Fòrum d’alumnes defensors i defensores dels drets humans. Es tracta d’un espai anual de trobada entre alumnat de secundària de la nostra ciutat i algunes de les persones defensores dels drets humans que participen al projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans.

El 9 d’octubre, Can Massallera va acollir gairebé 500 estudiants d’ESO dels instituts Marianao, Pedagogium Cos, Rafael Casanova, Joaquim Rubió i Ors i Camps Blancs. L’alumnat va poder conèixer la Marisa Franco i l’Spitou Mendy, tots dos activistes en defensa dels drets humans amb una llarga trajectòria. L’Spitou Mendy, senegalès d’origen i resident a Espanya des de fa gairebé dues dècades, defensa els drets de les persones treballadores del camp i els hivernacles d’Almeria. Pel que fa a la Marisa Franco, és una activista nord-americana amb un llarg recorregut de lluites en defensa dels drets de la població més vulnerabilitzada: dones, persones LGTB+, migrades i llatines, pobres, etc.

El 10 d’octubre va ser Cal Ninyo l’espai que va acollir la trobada. Al voltant de 250 alumnes de Batxillerat dels instituts Rafael Casanova, Camps Blancs, Marianao i Ítaca van poder conversar amb els activistes Ramón Esono i Ahmed Ali. El Ramón Esono, que té per nom de guerra “Jamón y Queso”, és un dibuixant i il·lustrador compromès amb la denúncia de les vulneracions dels drets humans que es produeixen a Guinea Equatorial. L’Ahmed Ali és un fotoperiodista egipci, participant del Moviment 6 d’Abril i compromès també amb la defensa dels drets humans.

El Fòrum d’alumnes defensors i defensores dels drets humans apropa als i les joves el testimoni d’una persona defensora de drets humans amb la qual pot interactuar i establir un diàleg. Té l’objectiu d’incrementar el grau de coneixement i compromís del jovent amb la defensa dels drets humans, generar empatia i estimular la participació en l’entorn més proper.

Per tal que la trobada sigui el màxim de significativa possible, l’alumnat realitza als centres educatius activitats prèvies de preparació. Aquestes activitats han estat dinamitzades per l’Institut Diversitas. Alguns centres també duran a terme tallers posteriors a la trobada, per tal de reflexionar sobre els temes tractats.

En aquesta edició, el Fòrum ha tornat a comptar amb la participació de l’Aula Oberta de Teatre Social. Sota la direcció de Juanjo Camarena, els i les joves han escenificat la lluita dels defensors i defensores participants.

 

 

Scroll to Top