Sant Boi se suma a la commemoració del Dia internacional de solidaritat amb el poble palestí

Amb motiu de la commemoració del Dia internacional de solidaritat amb el poble palestí, donem el tret de sortida a la sèrie “STBoiACT!”, que acompanya l’activitat de la Unitat de Cooperació, Solidaritat i Pau de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat.

 

29 de novembre, Dia internacional de solidaritat amb el poble palestí

El Dia internacional de solidaritat amb el poble palestí es commemora des de l’any 1977 per recordar l’aprovació de la resolució de l’Assemblea General de les Nacions Unides número 181, de 1947, que va estipular la creació d’un “Estat jueu” i un “Estat àrab” a Palestina, amb Jerusalem com a corpus separatum sotmès a un règim internacional especial. Dels dos Estats previstos en aquesta resolució, només se n’ha creat un, el d’Israel. Per aquest motiu, la commemoració d’aquest dia brinda a la comunitat internacional l’oportunitat de centrar la seva atenció en el fet que la qüestió de Palestina encara no s’ha resolt. En aquest sentit, els palestins i palestines no han pogut fer efectius drets inalienables reconeguts per les Nacions Unides.

La ciutat de Sant Boi de Llobregat s’ha fet ressò en diverses ocasions de les conseqüències que genera el conflicte entre Israel i Palestina. El darrer mes de juny, per exemple, el ple municipal va aprovar una moció contra la violència i la repressió del poble palestí.

Més recentment, al mes d’octubre, l’activista palestina Manal Tamimi va visitar Sant Boi de Llobregat per participar en la inauguració del Barrejant 2018. En la seva intervenció, va explicar què vol dir viure en un territori ocupat i com es materialitza el seu compromís amb una resistència no-violenta. L’activista va ser a la nostra ciutat en el marc de la 7a edició del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans.

 

Manal Tamimi: l’aposta per una resistència no-violenta

La Manal Tamimi viu a Nabi Saleh, un poble d’aproximadament 600 habitants situat a Cisjordània, en territori ocupat per Israel des del 1967. Al 2009, colons israelians d’un assentament proper van prendre el control d’una de les principals fonts d’aigua de la localitat. Quan això va passar, explica Tamimi, “dues terceres parts de les terres del poble ja havien estat confiscades per diferents raons”.

El 9 de desembre de 2009, els i les habitants de Nabi Saleh van organitzar la primera de les manifestacions setmanals que, a dia d’avui, continuen mantenint cada divendres. “La resposta israeliana és sempre brutal”, assegura Tamimi. En aquestes protestes hi juguen un paper fonamental dones com ella. “Participem en la presa de decisions sobre les protestes, els temes i les diferents activitats a l’interior i l’exterior del poble”, explica l’activista, que lamenta el “concepte erroni” que des d’occident es té de les dones musulmanes, “especialment si porten hijab”.

Tamimi ha estudiat un màster en dret internacional a la Universitat d’Al-Quds. És membre del Comitè de Coordinació de la Lluita Popular (PSCC, per les seves sigles en anglès), una organització que aglutina els Comitès de Resistència Popular de Cisjordània. Ha viatjat arreu del món per denunciar les vulneracions dels drets del poble palestí –al Líban, Itàlia, França, Espanya i els Estats Units.

La repressió l’ha tocat de prop. Ha estat detinguda en quatre ocasions, i ha estat ferida diverses vegades, una d’elles amb una bala disparada per un franctirador. Diversos membres de la seva família, entre ells els seus fills Osama i Muhamad, han passat per presons israelianes. El cas de la seva neboda, Ahed Tamimi, ha estat difós per mitjans de comunicació d’arreu del món. Per explicar la seva història, la Manal Tamimi ha escrit juntament amb altres autors el llibre Ahed Tamimi: A Girl who Fought Back.

 

ACT: Audiovisuals per una Cooperació Transformadora

“STBoiAct!” és una sèrie de clips audiovisuals que recull les lluites de diferents activistes que han passat per la nostra ciutat, ens han interpel·lat amb la seva tasca de sensibilització i ens han deixat el seu testimoni de compromís. En poc més d’un minut, cada clip ens explica aspectes clau de l’activisme d’aquestes persones.

La campanya vol donar a conèixer les històries d’aquestes persones defensores dels drets humans, tot posant en relleu el seu vincle amb Sant Boi de Llobregat. Pretén, d’una banda, visibilitzar resistències transformadores d’arreu del planeta i, de l’altra, generar espais de solidaritat i compromís.

Cada clip es publicarà en el context de la commemoració d’un dia internacional, i es vincularà també a un Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS). Els ODS conformen l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible i són una guia per a les polítiques i accions de cooperació i solidaritat que es realitzen des del nostre municipi.

Desplaça cap amunt