70 anys de drets humans: continuem reivindicant

Aquest dilluns es compleixen setanta anys de l’aprovació de la Declaració Universal dels Drets Humans, un text fonamental que avui en dia continua definint objectius per a la construcció d’un món més just i pacífic.

Des d’un ferm compromís amb els drets humans, l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat se suma a la commemoració d’aquesta fita històrica, que marca cada 10 de desembre la celebració del Dia dels Drets Humans. I ho fa a través de diverses accions de sensibilització destinades a diferents públics. En primer lloc, avui es llença el segon clip de la campanya “STBoiAct!”, amb el testimoni de Miguel Pajares, activista i escriptor. Pajares, a més, presentarà aquesta tarda a les 19h a la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer la seva darrera novel·la, “Crímenes de hambre” (2018, Editorial Alrevés). Per últim, alumnes de tercer i quart de primària de diferents centres educatius de la ciutat assistiran el 14 de desembre a l’espectacle “La gallina dels ous d’or”, de la companyia Zum-Zum Teatre. Així mateix, es preveu que en el Plenari de desembre es realitzi una lectura commemorativa d’aquesta jornada, que posarà l’accent en les vulneracions i les amenaces als drets humans que persisteixen en l’actualitat.

 

Miguel Pajares explica què són els crims de fam

Miguel Pajares, actualment president de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, compta una llarga trajectòria de defensa dels drets humans. En la seva darrera novel·la, “Crímenes de hambre”, utilitza la ficció per explicar els mecanismes que sustenten un sistema global en el qual moren, cada dia, 25.000 persones a causa de la fam. Morts que es produeixen malgrat l’excedent alimentari existent i el malbaratament que es produeix en els països rics. L’escriptor parteix de la investigació de l’assassinat d’una activista per denunciar, al llarg del llibre, un sistema econòmic basat en l’expoli de recursos i la desigualtat.

La novel·la de Pajares, i la participació de l’activista a la campanya “STBoiAct!”, posen en relleu greus vulneracions del dret humà a l’alimentació, reconegut a l’article 25 de la Declaració Universal dels Drets Humans. El dret a l’alimentació forma part del dret a un nivell de vida adequat, i ha estat desenvolupat posteriorment amb l’article 11 del Pacte Internacional dels Drets Econòmics, Socials i Culturals (1966).

 

ACT: Audiovisuals per una Cooperació Transformadora

“STBoiAct!” és una sèrie de clips audiovisuals que recull les lluites de diferents activistes que han passat per la nostra ciutat, ens han interpel·lat amb la seva tasca de sensibilització i ens han deixat el seu testimoni de compromís. En poc més d’un minut, cada clip ens explica aspectes clau de l’activisme d’aquestes persones.

La campanya vol donar a conèixer les històries d’aquestes persones defensores dels drets humans, tot posant en relleu el seu vincle amb Sant Boi de Llobregat. Pretén, d’una banda, visibilitzar resistències transformadores d’arreu del planeta i, de l’altra, generar espais de solidaritat i compromís.

Cada clip es publicarà en el context de la commemoració d’un dia internacional, i es vincularà també a un Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS). Els ODS conformen l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible i són una guia per a les polítiques i accions de cooperació i solidaritat que es realitzen des del nostre municipi.

Desplaça cap amunt