SBAct! #8 pel Dia Mundial de les Persones Refugiades

“SBAct!” és una sèrie de clips audiovisuals que recull les lluites de diferents activistes que han passat per la nostra ciutat, ens han interpel·lat amb la seva tasca de sensibilització i ens han deixat el seu testimoni de compromís. En poc més d’un minut, cada clip ens explica aspectes clau de l’activisme d’aquestes persones.

La campanya vol donar a conèixer les històries d’aquestes persones defensores dels drets humans, tot posant en relleu el seu vincle amb Sant Boi de Llobregat. Pretén, d’una banda, visibilitzar resistències transformadores d’arreu del planeta i, de l’altra, generar espais de solidaritat i compromís.

Aquest vuitè clip de la sèrie es fa amb motiu de la celebració del 20 de juny, el  Dia Mundial de les Persones Refugiades i, com els anteriors, està clarament vinculat als ODS, particularment al l’Objectiu 16, en defensa de la pau, la justícia i unes institucions sòlides.

El protagonista d’aquest SBAct! és Tun Khin, un activista de la comunitat rohingya de Myanmar que treballa en la denúncia de les greus vulneracions de drets humans que pateix aquest col·lectiu.

Va créixer a l’Estat de Rakhine, i a principis dels 90 va deixar el seu país per poder educar-se: “Les autoritats de Myanmar no em permetien anar a la universitat simplement perquè era rohingya”, relata l’activista. L’any 2004 va poder sortir del país i traslladar-se al Regne Unit, on va sol·licitar asil (actualment és un ciutadà britànic).

Al 2005 es va crear va néixer la Burmese Rohingya Organisation UK (BROUK), entitat que presidiria Tun Khin. En aquell moment, la comunitat rohingya era “invisible, oblidada”, en paraules de l’activista. BROUK va sorgir amb l’objectiu de sensibilitzar els països occidentals sobre la situació que vivia la població rohingya a Myanmar.

En l’actualitat, Tun Khin apareix sovint als mitjans de comunicació i ha intervingut en nombrosos fòrums per alçar la veu en favor de la comunitat rohingya. Entre altres, s’ha dirigit al Consell de Drets Humans de Nacions Unides, el Congrés i el Departament d’Estat dels Estats Units, l’Eurocambra, la Comissió Europea, el Parlament britànic i el Parlament suec.

L’activista va visitar Sant Boi la passada tardor com a participant del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans.

Desplaça cap amunt