Quan tot s’ensorra. Una exposició de fotografia i poesia sobre la reacció humana a les emergències arreu del món

És legítim comparar una crisi nutricional a Sudan del Sud amb els pitjors moments de la pandèmia a Catalunya? Per decència o per xenofòbia, la fotoperiodista Anna Surinyach i el poeta Agus Morales han decidit no fer-ho. La dimensió de la catàstrofe sempre serà diferent: la xifra de morts, el privilegi, l’oportunitat de començar de zero. Aquest és un món desigual, però quan tot s’ensorra hi ha una resposta universal. Amb aquestes paraules Morales i Surinyach inicien la presentació d’aquest treball que sorgeix del llibre Cuando todo se derrumba. La biblioteca Jordi Rubió i Balaguer acollirà la proposta el mes de febrer ( de l’1 al 26) . Precisament, dilluns 7 de febrer a les 18,30 hores Agus Morales presentarà el llibre i posteriorment amb Anna Surinyach oferiran una visita guiada a l’exposició. Aquest projecte sorgeix de la edició #15 del projecte Fotointerpretacions , una exposició que, des del seu inici l’any 2005, estimula el diàleg entre la fotografia i la literatura amb el suport de Biblioteques de Barcelona.

L’exposició es fixa en persones i col··lectius quan s’enfronten a una emergència. Està basada en el llibre amb el mateix títol que recorre hospitals i tanatoris de Catalunya durant la pandèmia de covid-19 i que hi traça paral··lelismes amb altres crisis globals. Les fotografies d’Anna Surinyach van ser fetes a llocs com Nigèria, el Txad, Sudan del Sud, Colòmbia, Grècia, Mèxic, la República Centreafricana, Sierra Leone, Senegal, la República Democràtica del Congo, Bangladesh o la mar Mediterrània, però no busquen la fragmentació, sinó que segueixen la intuïció que tot és un mateix escenari. El dolor, la reacció a l’adversitat i l’esperança queden fixats en un discurs que transcendeix la geografia.
Els autors estan convençuts que ara que hem descobert què és una emergència sanitària, podem intentar copsar els desastres humanitaris sobrevinguts que parlen de la vulnerabilitat de l’ésser humà. Si entenem això, potser podrem entendre moltes coses que expliquen com funciona el món.

Anna Surinyach (Barcelona, 1985) és fotògrafa documental i editora gràfica de la revista especialitzada en informació internacional 5W. Ha coordinat projectes audiovisuals per a Metges Sense Fronteres, Oxfam-Intermón i Expertise France. Es coautora del llibre El compromiso de la fotografia. La seva obra ha estat publicada en mitjans internacionals i les seves fotografies han estat exposades a diverses ciutats arreu del món. Ha codirigit els documentals Misbah i #Boza. Va guanyar el premi Desalambre a la perseverança concedit per eldiario.es el 2020.

Agus Morales (el Prat de Llobregat, 1983) és periodista, escriptor i director de la revista 5W. És autor dels llibres Cuando todo se derrumba (2021) i No som refugiats (2017). Va ser corresponsal per a l’Agència EFE al sud d’Àsia (2007-2012). Ha col·laborat amb mitjans com The New York Times, Gatopardo, eldiario.es, TV3, Catalunya Ràdio, Rac-1… És llicenciat en Periodisme i doctor en Llengua i Literatura per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Va guanyar el premi Ortega i Gasset el 2019 amb la crònica Los muertos que me habitan.

Desplaça cap amunt