REFUGIUM? El compromís de Sant Boi com a Ciutat Refugi arriba en forma d’exposició al CCCA

Del 29 de setembre al 29 d'octubre al Can Castells Centre d'Art (CCCA).

Refugium, és la paraula llatina d’on prové refugi. Etimològicament fa referència a fugir a un lloc segur. Però realment les persones refugiades viuen en seguretat? Seguretat legal, laboral, personal? Qui accedeix a la protecció internacional? Qui en queda exclòs? Què suposa? Com ens afecta? El reconeixement del dret d’asil és feble i es troba en risc davant unes polítiques que primen la securitització de les fronteres i els interessos propis. Milions de persones es troben en trànsit i estancades en camps, sense horitzó de futur. El refugi és un repte global que ens obliga a replantejar el model de societat que construïm. 

Entendre la diversitat com un valor positiu i la defensa dels drets humans és un dels pilars del CCCA. Aquesta exposició vol posar l’accent en el compromís de Sant Boi com a Ciutat Refugi i en l’acció comunitària artística com un espai per fomentar la reflexió i la mobilització social. Posant especialment en valor les diferents accions performàtiques que hem dut a terme al CCCA en el marc del Dia Mundial de les Persones Refugiades des de fa cinc anys en diàleg amb diferents artistes locals i nacionals i la col·laboració de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat.

L’acte d’inauguració i la visita guiada serà el proper 4 d’octubre a les 18:30 hores al CCCA.

Il ·lustració: Nien Boots

Una desena d'obres ens conviden a la reflexió.

  • Autoretrats. Realitzats per nens i nenes del Kurdistan Nord i de camps de refugiats de la Franja de Gaza en el marc de projectes d’educació i suport psicosocial. Associació Creart. 2009-2022.
  • 368+. Juan Carlos Lozano. 2016.
  • Humans. Laura del Valle. 2017
  • Dona del Mediterrani. Manuel Morales. 2017.
  • Timeu 18. Gara Basilio. 2018 (Imatge del Barrejant’18 Trobada de la Solidaritat de Sant Boi de Llobregat)
  • Serie ‘Les persones i els seus drets primer’Bel Mur. 2021. (Imatge del Barrejant’21 Trobada de la Solidaritat de Sant Boi de Llobregat)
  • Mapamundi. Edu Ruiz. 2017.
  • MAP. Proposta comunitària en el marc del Projecte Bridges. 2022.
  • Bridges. Obra creada amb les escoles de Sant Boi de Llobregat. 2021.
  • Desplaçades. Obra creada amb les escoles de Sant Boi de Llobregat. 2022.
368+. Juan Carlos Lozano. 2016.
Humans. Laura del Valle. 2017

Les escoles de la ciutat, les grans protagonistes.

Des del 2017 més de 10 escoles de la ciutat participen anualment en la commemoració del Dia Mundial de les Persones Refugiades. En un procés de reflexió crítica a través de la creació artística i comunitària, i acompanyats de la mà de diferents artistes santboians, edició rere edició els infants de 5è i 6è de primària s’uneixen en el disseny d’una peça artística que després passa a formar part d’una instal· lació artística que cada 20 de juny ocupa la Plaça de l’Ajuntament. Així, més de 600 alumnes donen forma a les seves reflexions i aprenentatges de manera creativa per reivindicar el dret d’asil i denunciar la vulneració dels drets de les persones refugiades, i per exigir la seva acollida a les nostres ciutats. 

Ara, moltes d’aquestes creacions formen part de l’exposició REFUGIUM?, amb obres des del 2017 al 2022, posant en valor la feina, el compromís i l’art dels nens i nenes de Sant Boi per la defensa dels Drets Humans i la Justícia Global. 

Per reconèixer la seva feina, i també per continuar el llegat d’aprenentatge i sensibilització que han fet els alumnes, durant tot el mes d’octubre s’organitzaran visites guiades a les escoles de la ciutat, per tal que els alumnes que avui seuen a les aules siguin conscients dels impactes d’un projecte transversal i comunitari com aquest, i inspirar-se a més de les obres d’altres artistes.

Dia Mundial de les Persones Refugiades 2022 | #Desplaçades

Dia Mundial de les Persones Refugiades 2021 | #PontsPerlAcollida

Dia Mundial de les Persones Refugiades 2019 | #Les(NO)Fronteres

Dia Mundial de les Persones Refugiades 2018 | #Maletes i més maletes

Dia Mundial de les Persones Refugiades 2017 | #Acollim

Desplaça cap amunt