Més de 3500 persones omplen la plaça de les Piràmides a la 28a edició del Barrejant!

La participació ciutadana al Barrejant 2023 ha arribat a xifres molt altes que han omplert de vida la Plaça Teresa Valls i Diví!

El cap de setmana passat, els dies 6, 7 i 8 d’octubre, la ciutat ha gaudit de la 28a Trobada de la Solidaritat de Sant Boi de Llobregat, reivindicant la necessitat de garantir els drets humans i la justícia amb una vintena d’activitats de les quals hem pogut compartir amb la ciutadania. Més de 3500 persones han participat en les diferents activitats d’aquesta edició, amb més de 100 persones implicades en l’organització i amb la col·laboració de 18 entitats de cooperació de la ciutat implicades en la programació.

Programació plena de propostes escèniques, culturals i familiars que el Barrejant 2023 ens ha regalat en més de 20 activitats.

En l’acte inaugural del Barrejant, conjuntament amb el Miguel Pajares, vam conèixer a la fotògrafa i activista iranoafganesa Fatimah Hossaini, que va visitar-nos al Can Massallera per reivindicar el poder “tou “ de l’art per apoderar les dones i com a través del seu treball artístic vol mostrar la resiliència que desenvolupen en aquests contextos com l’Afganistan on se’ls nega la possibilitat mateixa de la vida.

La seva vivència de l’exili, un estar en mig del no –res, va connectar amb el testimoni de Gioconda Belli, que dissabte va compartir la seva experiència en una xerrada poètica.  Gioconda explicava com el règim d’Ortega Murillo l’havia desposseït de tot, fins i tot de la seva nacionalitat, i de la necessitat de fugir davant el risc de ser empresonada. I ho deia en vers. No tengo donde vivir, escogí las palabras. Mis palabras son mi delito, mis pecados. Davant la situació de repressió que es viu al país, reivindicava el paper de cadascú per contribuir a un futur millor i la solidaritat com a element essencial per continuar vivint en el nostre planeta.

També el testimoni de la Diana Damián i el Carlos Andrés Thovar, que han pogut escoltar  220 alumnes d’ESO gràcies al Fòrum d’alumnes, ha posat sobre la taula la tasca imprescindible que fan els defensors i defensores dels drets humans, apel·lant a cadascun dels alumnes en el seu paper d’activistes.

L’activisme i la mobilització són elements vertebradors del Barrejant. La Fira d’entitats, on hi han participat divuit entitats de la ciutat vinculades a l’àmbit de la cooperació i la solidaritat, n’ha estat una mostra. També les propostes teatrals participatives sorgides del Grup de suport Con Vos i el col·lectiu de Teatre Espontani la Foguera. Des d’una perspectiva més lúdica, el joc de pistes del Barrejant permetia a petites i grans acostar-se i conèixer de més a prop el treball de les entitats de la ciutat i la importància de la defensa dels drets humans.

El Barrejant és participació i cultura compromesa. La programació s’ha completat amb propostes artístiques i lúdiques diverses que comparteixen una mirada transformadora. Des de les històries d’animació que es podien veure a la caravana de la Puck sota el cicle “Nobody is normal“, a la reflexió sobre els residus i l’herència que deixem per les generacions futures amb l’espectacle Herència de la Companyia Industrial Teatrera,  l’experimentació musical de Mario G.Cortizo, passant per la recerca i reconeixement dels ancestres que caracteritza la música bahiana de la cantant brasilera Mirla Riomar. Una mirada transformadora que també s’ha percebut en els gegants, que des de l’any passat incorporen el capgros Wayra, elaborat per un titellaire colombià, o l’espectacle dels diables de Casablanca, Solidariboom, en què s’expressava la importància de la lluita contra les injustícies.

Un any més, doncs,  el Barrejant ha estat un espai de trobada, de diàleg, de complicitats on des de Sant Boi s’ha visibilitzat i donat a conèixer el compromís de la ciutat en la cooperació, des d’una mirada feminista, diversa i transformadora;  un espai de trobada i d’escolta on teixir complicitats i esperances pels drets humans i la justícia.

Desplaça cap amunt