Tres activistes de Colòmbia, Mèxic i Nigèria comparteixen el seu testimoni amb els Instituts de Sant Boi

Després de la intensitat del Barrejant, els dies 10 i 11 d’octubre s’han celebrat els Fòrums d’Alumnes defensors/ores dels Drets Humans, on 500 nois i  noies d’ESO i Batxillerat de diferents centres educatius de la ciutat han conegut de primera mà el testimoni de tres activistes de Nigèria, Colòmbia i Mèxic. Els i les joves de 3r i 4t d’ESO del col·legi Joan Bardina i l’IES Rafael Casanova van participar al fòrum de dimarts amb Diana Damián, defensora mexicana dels drets de les dones migrants i refugiades, i Carlos Andrés Tobar, defensor Colòmbia dels drets del col·lectiu LGBTIQ+. Diana ens parlava de les múltiples situacions de violència en les que es troben les dones i nenes migrants a la frontera de Chiapas, la majoria d’elles entre 12 i 28 anys, mentre que Tobar ens compartia el seu testimoni de lluita pels drets del col·lectiu LGTBIQ+ en un entorn i unes comunitats en què la defens d’aquests drets es paga, en moltes ocasions, amb la vida.

Dimecres 11 d’octubre era el torn d’Adenike Oladosu, defensora nigeriana eco-feminista del dret al mediambient i activista pel Clima. Els nois i noies de Batxillerat de l’IES Rafael Casanova, Marianao i el Joaquim Rubió i Ors han conegut de prop la seva experiència com a lluitadora dels drets de les dones, de la terra, de l’aigua. Adenike ha reivindicat la importància de defensar els diferents drets humans que s’interconnecten, en un país on la sequera i les inundacions, conseqüència de la crisi climàtica, no permeten que milers de nenes i joves puguin anar a l’escola (perquè han d’anar a buscar aigua), i veuen vulnerats molts dels seus drets com el de la seguretat, l’educació, la pau, o els drets sexuals i reproductius.

Tots tres testimonis han estat colpidors i directes, i han generat força debat entre els nois i noies que han assistit als fòrums, que han plantejat diferents preguntes i reflexions als 3 activistes.

Per últim, volem agrair la implicació de l’Institut Diversitas, que ha fet el taller previ de sensibilització amb els i les joves, així com també la participació del grup de joves de l’Aula Oberta de Teatre Social i la Cia de teatre Els Inestables que, ens han ofert una escena teatral creada especialment per als Fòrums, adaptant la lluita de cadascuna de les defensores a l’escena teatral. 

Desplaça cap amunt