XII Jornades de Comerç Just i Consum Responsable
‘Dret a l’alimentació i pobresa. Alternatives des de la Sobirania alimentària’
Barcelona, 21 i 22 de febrer del 2014
Palau Alòs
C/Sant Pere més Baix, 55 (Barcelona)
<M> L1 Arc de Triomf / L4 Jaume I
La crisi torna a plantejar la problemàtica de l’empobriment alimentari i, novament, el dret a l’alimentació torna a ser un objectiu imprescindible. Garantir aquest dret té a veure amb recuperar el control de la nostra alimentació d’acord amb la sobirania alimentària.
Quina és la situació de la pobresa alimentària a Catalunya? Quines alternatives i experiències pràctiques per fer-hi front estan sorgint tan aquí com a fora? Què s’està fent a nivell de polítiques públiques? Sobre aquestes qüestions, entre d’altres, volem reflexionar en aquestes jornades.
Divendres 21 de febrer
17.30h – 19.00h
Problemàtica actual i possibles alternatives
Informe sobre la situació del dret a l’alimentació a Catalunya
Laia Fargas, Observatori DESC i Arturo Landeros, Edpac
La Dinamització Local Agroecològica: estratègia clau en la Lluita contra la pobresa
Guillem Tendero, ASAC
19.15h- 20.45h
Aprenent d’altres experiències
Valoració de les polítiques públiques pel dret a l’alimentació a Andalusia
David Gallar, Instituto de Sociología y Estudios Campesinos – ISEC
Experiències de lluita pel dret a l’alimentació en clau de sobirania alimentària a EUA.
Leonor Hurtado, Food First
Dissabte 22 de febrer
10.15h- 12h
Monedes complementàries: Eina de lluita contra la pobresa i per al desenvolupament local?
Modera: Patrícia Rodríguez
La utilització de monedes locals en la lluita contra la pobresa. Experiències a Europa
Andreu Honzawa, Social Trade Organisation – STRO
Monedes complementàries i desenvolupament local
Oriol Estela, Diputació de Barcelona
Coneguem les experiències a Catalunya
Jordi Garcia, XES
12.15 h – 14h
Polítiques públiques contra la pobresa
Quines polítiques públiques a Catalunya?
Ferran Garcia, Veterinaris sense Fronteres
Malbaratament i lluita contra la pobresa
Xavier Montagut, Xarxa de Consum Solidari
Pros i contres de les eines pal·liatives en la lluita contra la pobresa alimentària
Pere Rosell, Remoure
16 . 3 0 h – 2 0:30 h Respostes pràctiques a la pobresa alimentària
16:30 – 18:00 h: EXPERIÈNCIES PRODUCTIVES I HORTS SOCIALS
El Viver d’Agricultors de Rufea – Joan Muntané, Fundació Lleida 21 de l’Ajuntament de Lleida
Projecte agroecològic del Garraf – Albert Lacunza, La Garrofa SCCL
Horts socials de Montblanc: horta d’autoconsum i empoderament personal – Annaïs Sastre, Ass.
Xicòria
Horts socials de Tarpuna – Engràcia Valls, Tarpuna Cooperativa
Projecte d’Horta Comunitària a Ca n’Anglada – Ramón Petit, educadors socials de SSAP de
l’Ajuntament de Terrassa
18:30 – 20:30h: XARXES D’ALIMENTS I MENJADORS SOCIALS
Menjadors socials de la Fundació Futur – Eduard Vicente, Fundació Futur
Vals d’aliments al mercat municipal de Barberà del Vallès – Sílvia Costa, Ajuntament de Barberà del Vallès
La gestió de la pobresa com eina de mobilització social – Cubi (Manuel Cubero,) Banc d’Aliments de l’AAVV Ciutat Meridiana
Solidaritat i Suport mutu mitjançant els aliments – Xarxa d’Aliments de l’Assemblea de la Vila de Gràcia, Banc Expropiat
Xarxa d’Aliments de Vilafranca – Nico Catris, Grup Agrícola Caritas Interparroquial de Vilafranca.
INSCRIPCIÓ
Per participar a les jornades us podeu inscriure gratuïtament enviant un correu electrònic a
xcs.jornades@gmail.com on indiqueu:
Nom i cognoms
Associació*
Correu electrònic
*Si no sou membres de cap associació, us podeu inscriure a títol individual
Organitza:
Xarxa de Consum Solidari
Aliança per la Sobirania Alimentària de Catalunya -ASAC
Espacio por un Comercio Justo
Amb el suport de:
Barcelona Solidària – Ajuntament de Barcelona. AECID