L’acollida a la ciutat

Sant Boi de Llobregat compta amb cinc pisos d’acollida repartits pels diferents barris de la ciutat i 27 places que són gestionades per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat. D’aquests, n’hi ha quatre que formen part del Programa estatal d’acollida. A més a més, la ciutat compta amb un dispositiu habitacional complementari finançat directament des de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat , que dona cobertura a persones sol·licitants d’asil que han finalitzat les fases dins del programa estatal però que encara no compten amb l’autonomia suficient.

En tots els casos es concep l’acollida com un procés integral pel qual, a més d’un dispositiu habitacional, es facilita a les persones un acompanyament psicosocial per afavorir alhora l’aprenentatge de l’idioma, el coneixement de l’entorn, l’adquisició de l’autonomia i l’atenció jurídica i psicològica especialitzada.

El nombre de places d’acollida ha oscil·lat al llarg del temps a causa de les limitacions d’accés al mercat de lloguer a la ciutat.

A més de les persones sol·licitants d’asil que reben el suport per part de CCAR, la Creu Roja atén també directament a persones refugiades que es troben en la 2a fase del programa estatal (i per tant que compten amb un ajut econòmic temportal per facilitar l’accés a l’habitatge) i altres sol·licitants d’asil que no participen del programa estatal.

Atès l’increment progressiu de personses sol·licitants d’asil i refugiades que viuen a la ciutat, i amb la voluntat de poder donar resposta a totes elles, el febrer de 2020 es va posar en marxa el Punt d’Informació i Orientació sobre Protecció internacional (el PIO) que un matí a la setmana (dimecres de 10 a 13, 30h amb cita prèvia: pio.santboi@ccar-cear.org) ofereix informació sobre els drets de les persones refugiades, la tramitació de la sol·licitud d’asil i els criteris per accedir al Programa estatal, entre d’altres. EL PIO es troba situat a les oficines de la CCAR a Sant Boi, al  c/Frederic mistral, nº2.

Desplaça cap amunt