Resistències, un cicle de documentals, col·loquis i exposicions a Sant Boi

Resistències és el nom de la programació que dóna continuïtat al cicle Pau és memòria, amb l’objectiu d’aprofundir en el paper de la societat civil en contextos de conflicte. Com es manté la vida malgrat la guerra? Quines estratègies de resistència a nivell individual i comunitari es posen en marxa per afrontar la tensió, el dolor i l’horror d’una guerra?Resistències és un cicle que vol donar a conèixer la situació actual de diferents països del Magreb  a l’Orient Mitjà, on recentment han tingut lloc diferents conflictes.

Resistències, un cicle de documentals i col·loquis

La programació es planteja en un doble format i en dos espais de la ciutat:  els Cinemes Can Castellet i el Museu. Cada mes es podrà veure als Cinemes Can Castellet un documental sobre la qüestió i aprofundir-hi amb un col·loqui posterior. S’iniciarà el cicle el 14 de març, amb una activitat de commemoració dels 10 anys de la invasió d’Iraq,  amb el reportatge del Programa Latituds Lliçons de la guerra d’Iraq i el documental de Michael Moore Fahrenheit 9/11. Tica Font, directora del Institut Català Internacional per la Pau, i els membres de la Plataforma Aturem la Guerra, Jaume Botey i Pilar Massana, ens acompanyaran en  un col·loqui sobre les conseqüències que va tenir la invasió d’Iraq, la situació actual a aquest país, i els aprenentatges que va generar la mobilització ciutadana per aturar la guerra.

El 18 d’abril podrem veure Tahrir 2011. Aquest documental, seleccionat a Venècia, Toronto i Amsterdam, és un testimoni únic, privilegiat i immediat de la Revolució Egípcia, un dels moments claus de l’anomenada Primavera Àrab que entre 2010 i 2011 va escombrar el nord del continent africà. El passi anirà seguit d’un col·loqui amb Mohammed Elrazzazz, professor de gestió cultural a la UIC i Jordi Baltà, coordinador del Programa del Nord d’Àfrica de la Secció Espanyola d’Amnistia Internacional.

  

5 Càmeres Trencades d’Emad Burnat i Guy Davidi, es podrà veure el 16 de maig. El documental explica la història d’Emad, un jove palestí aficionat a les càmeres domèstiques que viu a Bil’in, a l’oest de la ciutat de Ramallah, a Cisjordània. El 2005 les excavadores israelianes arriben a Bil’in per construir un mur que delimitarà el perímetre d’un gegantí assentament jueu. Amb la seva càmera, Emad grava aquests primers moviments. Aquest documental ha estat guardonat amb nombrosos premis, entre ells, el Premi Especial del Jurat i Premi del Públic d’ Holanda, 2011 i el premi al Millor Director de Documental del Sundance Film Festival en l’edició de 2012. L’islamòleg i especialista en conflictes al Pròxim Orient, Jordi Belloso, ens acompanyarà per comentar aquest documental i el context en el qual s’inscriu.

Lloc i hora: aquestes activitats tindran lloc als Cinemes Can Castellet, a les 19:30h.

Resistències, una tríada d’exposicions

Paral·lelament, el Museu de Sant Boi acollirà durant aquests mesos tres exposicions sobre el tema. Al març, es podrà veure la mostra fotogràfica Iraq 2003:  vida diària en un país ocupat de Sergi Reboredo; a l’abril l’exposició produïda per l’Aliança Francesa de Sabadell i l’Institut Francès en homenatge a Remi Ochlik, el fotoperiodista francès que morí el 22 de febrer de 2012 en el bombardeig realitzat per l’exèrcit sirià al centre de premsa de la ciutat d’Homs. Aquesta exposició és un recull de fotografies realitzades per Ochlik  a Tuníssia, Egipte, Líbia i Síria porta per títol Les primaveres àrabs. Al maig, es podrà visitar Líbia. Any zero,  exposició de fotografies d’Alfonso Moral, produïda per l’Institut Català Internacional per la Pau.

Resistències és una proposta de l’Ajuntament de Sant Boi per acostar-nos a la situació de diferents conflictes posant èmfasi en el paper de la societat civil en aquests contextos. El cicle compta amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, els Cinemes Can Castellet, l’ICIP i Parallel 40.

L’entrada a totes les activitats és gratuïta.

Desplaça cap amunt