L’Ajuntament de Sant Boi dóna suport a la campanya d’emergència per Nicaragua que organitza el FCCD com a resposta a l’ona tropical nº3

4709-620-282

El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament fa una crida als ajuntaments catalans a sumar-se a la resposta als efectes de l’ona tropical número 3 al municipi de Puerto Cabezas-Bilwi, a la RAAN de Nicaragua.

Entre els dies 15 i 19 de juny, el municipi de Puerto Cabezas-Bilwi va patir el pas d’aquesta ona tropical, que va ocasionar considerables danys en alguns barris urbans i en comunitats rurals de la zona de Llano Norte. Tot i no tractar-se d’un fenomen especialment destructiu, les pluges continuades i la situació de vulnerabilitat en què es troba bona part de la població van provocar que moltes famílies perdessin collites imprescindibles per a la subsistència. L’acumulació d’aigua i el desbordament de latrines també va facilitar la propagació de malalties respiratòries i gastrointestinals.

Davant d’aquesta situació, el Comitè Municipal de Prevenció, Mitigació i Atenció de Desastres (COMUPRED) de Puerto Cabezas va ser activat i va efectuar les primeres accions d’atenció a les víctimes, va evacuar les famílies en risc i va oferir provisionals, a més de petites intervencions focalitzades. Cal tenir en compte que el municipi va quedar aïllat durant uns dies per la pujada del riu Wawa, que travessa la via principal d’accés terrestre des de Managua.

L’estat d’emergència que l’ona tropical va provocar va tenir efectes molt localitzats, però que a petita escala tenen àmplia repercussió per a moltes persones i famílies. Malgrat que la resposta a l’emergència més immediata va ser assumida per la pròpia xarxa d’institucions locals, és evident que la situació creada no es pot deslligar de les dificultats inherents a poblacions que viuen en zones de risc i d’alta vulnerabilitat, i que després del primer moment no poden continuar rebent ajut. En aquest sentit, la necessitat de reforçar els mecanismes de protecció civil amb més mitjans esdevé imprescindible, ja que pot ser un factor que ajudi a afrontar millor noves situacions en un territori sotmès a fenòmens climàtics adversos.

El municipi de Puerto Cabezas manté agermanaments actius amb els municipis de Vilafranca del Penedès i Sant Pere de Ribes. En aquest sentit, s’ha considerat necessari obrir una campanya dirigida a tots els socis del Fons Català per respondre a les necessitats específiques presentades per l’Alcaldia de Puerto Cabezas i que es concreten en instruments i materials (botes, pales, GPS, mosquiteres, plàstics, etc.) que reforcin el rol del COMUPRED i del sistema de protecció civil del municipi per afrontar amb més garanties futures emergències. La prevenció i l’equipament dels organismes responsables milloraran la resposta immediata davant qualsevol nou fenomen destructiu.

El Fons Català reitera la crida als ajuntaments i institucions supramunicipals a sumar-se a aquest procés de suport al municipi de Puerto Cabezas- Bilwi, amb el qual l’ajuntament de Sant Boi ha realitzat una contribució de 1500 euros per aquesta campanya d’ajuda humanitària al projecte:  2562. RESPOSTA ALS EFECTES DE L’ONA TROPICAL NÚMERO 3: ENFORTIMENT DEL SISTEMA DE PROTECCIÓ CIVIL DEL MUNICIPI DE PUERTO CABEZAS – BILWI

HaitiIsaac18

Desplaça cap amunt