Sant Boi signa dos convenis per promoure la defensa dels Drets Humans

Ciutats Defensores dels Drets Humans és un projecte conjunt entre l’Ajuntament de Sant Boi, la Comissió Catalana d’Ajuda als Refugiats, i l’Institut dels Drets Humans de Catalunya. El projecte compta amb la participació d’altres municipis catalans (Santa Coloma de Gramenet, El Prat de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Castelldefels, Viladecans, Gavà, Sant Cugat del Vallès, Barberà del Vallès i Lliça de Vall), i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona per donar a conèixer la feina dels defensors i defensores dels Drets Humans, amb l’objectiu de millorar el coneixement, la promoció i la defensa dels drets humans entre la ciutadania dels municipis participants. També col·laboren el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Casa Amèrica de Catalunya i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB).

L’ Ajuntament de Sant Boi van signar ahir, 3 de setembre, dos convenis amb l’ Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) per donar suport al projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans. L’alcalde de Sant Boi, Jaume Bosch, va signar els convenis amb els representants d’ambdós organismes: el vicepresident de l’AMB i president del Consell Metropolità de Cooperació Internacional al Desenvolupament, Jordi Portabella, i el director de Comunicació i Relacions Institucionals de TMB, Santiago Torres. L’acte va comptar amb l’assistència de la regidora de Cooperació, Solidaritat i Pau de Sant Boi, Alba Martínez.

L’alcalde de Sant Boi, Jaume Bosch, va dir que valora molt positivament que des de l’AMB i TMB “hagi sensibilitat de cooperació, malgrat la crisi, i que no siguin merament organismes tècnics”. El vicepresident de l’AMB, Jordi Portabella, va agrair que l’Ajuntament de Sant Boi s’hagi dirigit a l’entitat que representa per col·laborar en aquest projecte.

L’AMB aporta finançament al projecte (19.997 euros) i dona suport tècnic i logístic. D’altra banda, TMB es compromet a la difusió del projecte mitjançant els seus canals de comunicació escrits, audiovisuals i digitals. TMB organitzarà una exposició il·lustrativa del projecte a l’espai Mercè Sala (estació de metro de Diagonal). “Defensores: el testimoni oblidat” és una mostra de fotografies de Sofia Moro que es podrà visitar del 7 d’octubre al 12 de novembre de 2013.

Grup de defensors i defensores dels Drets Humans

Un grup de sis defensors i defensores dels Drets Humans visitaran Catalunya durant un període de deu dies (del 2 al 12 d’octubre), per organitzar una sèrie d’activitats de diferent naturalesa (xerrades, trobades, reunions institucionals, visites a centres educatius, etc.) que serviran per donar a conèixer la tasca d’aquestes persones i la importància de donar-los suport. Els defensors i defensores dels Drets Humans són persones que, de manera individual o col·lectiva, treballen per a promoure o protegir els drets humans i, moltes vegades, arrisquen la seva pròpia seguretat.

El grup està format per Marco Antonio Arana Zegarr a, defensor de drets humans peruà, perseguit per la seva defensa del medi ambient; o de María Doris Rivera Ríos , membre de la Comissió de Drets Humans i Dret Internacional del Bajo Ari, en Colòmbia. Ambdós sota amenaça permanent per les seves activitats als seus respectius països.

La delegació inclou també a James Torh , membre de la Comissió Nacional Independent de Drets Humans de Libèria; Idagja Lachgare , defensora dels drets del poble sahrauí perseguida per les autoritats marroquines; Alma Masic , defensora de Drets Humans de Bòsnia-Herzegovina; i Estela de Carlotto , presidenta d’Abuelas de la Plaza de Mayo.

Els sis defensors i defensores participaran en diferents activitats com xerrades i col·loquis als onze municipis. A més, seran rebuts al més alt nivell per Núria de Gispert, presidenta del Parlament de Catalunya , i es reuniran amb diferents organismes de defensa dels Drets Humans a casa nostra com el Síndic de Greuges de Catalunya i el Fòrum de Síndics i Defensors locals de Catalunya .

Sant Boi i els Drets Humans

L’Ajuntament de Sant Boi té una llarga tradició en la lluita per la solidaritat, el desenvolupament i els Drets Humans. Aquesta tasca s’ha traduït al llarg dels anys en diferents programes, plans i activitats entre les que destaquen, a nivell intern, el compromís amb la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat i la seva efectiva aplicació, i a nivell extern, en l’organització i celebració de Barrejant , la Trobada de la Solidaritat de Sant Boi, que a l’any 2013 celebrarà la seva 17a edició.

El compromís de Sant Boi amb els drets humans s’ha vingut desenvolupant en multitud d’activitats d’educació i formació per a la solidaritat, ja sigui adreçades al món escolar (primària i secundària) com a la ciutadania en general. A més, l’Ajuntament ha estat pioner en la realització de dues auditories externes i independents de drets humans (2003 i 2009) els resultats de les quals s’han traslladat a les polítiques públiques municipals.

Aquestes accions i activitats de promoció dels Drets Humans van tenir un fita important amb l’acolliment per part de la ciutat de María Doris Rios Rivera, defensora de Drets Humans colombiana que va viure i conviure a Sant Boi entre agost de 2010 i febrer de 2011, en el marc del programa de defensors de Drets Humans impulsat en el seu moment per l’Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans de la Generalitat de Catalunya. Aquesta experiència va permetre a la ciutadania conèixer de primera mà la realitat de conflicte colombià i la dificultat per exercir i dur a terme tasques de promoció i defensa del drets humans sobre el terreny.

Signatura conveni

 

Desplaça cap amunt