Moi Aussi: L’educació un camí cap a l’empoderament de les dones

“Moi aussi!” (Jo també!) és un projecte de VOLS Voluntariat Solidari i l’Institut de Filles de Maria Auxiliadora (IFMA) en el departament d’Ouémé Plateau, a Benín, que busca assegurar l’escolarització de les nenes de l’àrea rural mitjançant l’increment d’ingressos de les famílies, gràcies a la formació de les dones perquè puguin desenvolupar diverses activitats productives (horts, pollastres, arròs, elaboració de sabó…). Per aquest motiu, el projecte planteja  formar grups de dones i proporcionar una experiència tècnica de producció i de gestió.

VOLS

La problemàtica s’origina a les zones rurals, on les famílies no tenen recursos, i poder enviar una nena a la capital pot suposar una font d’ingressos. Amb la voluntat de posar en marxa projectes  preventius, fa 3 anys l’IFMA  va començar a treballar en les zones rurals de l’àrea d’influència de Cotonou, ciutat portuària amb un dels mercats més importants de la regió, Dontakpa, que és l’àrea que rep des dels pobles més menors que busquen oportunitats  i que, en molts casos, acaben sent víctimes d’abusos, obligades a treballar al mercat…

 

Fins ara i dins del marc d’un projecte de dos anys, on només porten 7 mesos d’execució, s’han impartit formacions teòriques i pràctiques sobre cadascuna de les activitats productives triades i s’ha començat també a fer algun taller formatiu sobre producció i la gestió necessària amb mètodes adaptats al seu nivell d’analfabetisme.

 

Concretament s’ha posat en marxa una granja com a centre de producció i formació i s’ha iniciat una campanya de sensibilització en drets de les dones i els nens i nenes en més de 20 pobles, encara que 5 són els pobles que van mostrar major interès i que han consolidat un grup de fins a 20 dones compromeses i organitzades que són amb les que es realitza aquest projecte.

 

“Moi aussi!” és el crit de les dones que volen formar part de la comunitat, que creuen en les seves capacitats més enllà de l’analfabetisme perquè han desenvolupat moltes altres eines; el crit de les dones que volen lluitar perquè la següent generació pugui tenir més oportunitats escolaritzant també a les seves nenes.

 

L’empoderament de les dones passa per la implicació dels homes, els caps de les comunitats, les escoles… i en definitiva de tota la comunitat perquè el canvi sigui possible i es camini cap a comunitats amb major participació de les dones, amb més infants escolaritzats, etc, i és per això que el projecte ha previst una campanya de sensibilització.

Desplaça cap amunt