Articulant el moviment de dones per una vida lliure de violències a El Salvador

Un aspecte que marca profundament la realitat de El Salvador, a més de una alta desigualtat econòmica, és l’marchadenun femini7062013alt índex de violència, i en especial de violència masclista.  La disciminació de gènere és molt elevada i la violència masclista és una realitat comú i quotidiana. L’any 2012, només en quatre mesos, van ser assassinades 186 dones.

Cooperacció ha estat treballant amb la salvadorenya Asociación Colectiva de Mujeres para el desarrollo local per desenvolupar estratègies de prevenció de la violència masclista, amb un programa pioner que s’ha desenvolupat en 3 municipis a la regió central de El Salvador: Aguilares i Paisanal, al departament de San Salvador, i San Pablo Tachico, al nord del departament  de La Libertad. Conjuntament abasten una extensió territorial de 288,69km2 i una població de 56184 habitants, dels quals 37322 són dones.  Un element en comú d’aquests municipis és que hi ha un gran nombre (aprox. 30%) de famílies marentals ( on les dones son las “jefas de hogar”).

Des del ‘any 2010 Cooperació dóna suport a un programa anomenat ” Desarrollo local y democaracia participativa con equidad de género en el Salvador” que ha de finalitzar a l’agost de 2014.  Dins aquest programa, la subvenció atorgada per l’Ajuntament a Cooperacció ha permès reforçar l’estratègia de prevenció de Mural Paisnal_3la violència en aquests municipis, posant especial èmfasi en la participació i la sensibilització dels i les joves i en el procés d’articulació i mobilització de les dones per la reivindicació d’una vida lliure de violències.

El projecte  s’ha desenvolupat en coordinació amb altres institucions governamentals que treballen per la prevenció de la violència, així com amb els grups  i associacions de dones dels municipis, amb una intervenció en la qual han participat 1896 persones (1007 dones d’associacions, comitès de dones, joves escolars de la municipalitat i dels consells) i 889 homes.Valla Tacachico

S’han desenvolupat accions de prevenció. Per això s’ha treballat en la promoció de l’ús dels espais municipals d’oci per les dones i la infància ( amb una lliga de futbol femenina); s’han impulsat tallers d’expressió artística i concursos amb joves i s’han desenvolupat activitats per la commemoració del Dia Internacional de les Dones, el Dia Contra la Violència a les Dones i el Dia de la Dona rural.

Desplaça cap amunt