Commemoració del Dia Internacional de la Pau 2015 a Sant Boi

DIP15

La commemoració del Dia Internacional de la Pau ens ofereix, des de fa més de deu anys, un marc per aprofundir en el debat i la reflexió sobre el món en què vivim. Des de diversos àmbits (història, moviments socials, art, etc.) hem intentat acostar-nos a temes d’actualitat i que tenen en comú una reflexió sobre els conflictes i les diverses formes i expressions de la violència, així com el paper que juga la ciutadania en aquests, des de la supervivència i resistència en els conflictes, a les estratègies de canvi i transformació.

L’any 2015 s’ha commemorat el 70è aniversari de l’alliberament dels camps de concentració nazis, realitzant un seguit d’activitats al municipi relacionades amb la sensibilització d’aquest fet, en col·laboració amb l’Associació d’Amical Mauthausen.

Volem aprofitar aquests actes per reflexionar sobre la barbàrie de l’holocaust, com encara no hem après prou dels errors i es continuen cometen genocidis (també a Europa, com el cas de Bòsnia i Herzegovina), el perill que comporta el ressorgiment de nous grups feixistes, i tot el moviment a favor de la tolerància, la convivència i la pau, aprofundint en aquesta qüestió a través d’una reflexió entorn al compromís i la possibilitat de conviure en pau, respectant els drets humans a tothom i a tot arreu.

PROGRAMACIÓ

17 de setembre, 19h
PROJECCIÓ I DEBAT
LA SOLUCIÓ FINAL (CONSPIRACY) VOS, de Frank Pierson
Amb la participació d’Enric Garriga, President de l’Amical Mauthausen.
Lloc: Cinemes Can Castellet

18 de setembre, 19h
CONFERÈNCIA
UN MÓN PER A TOTHOM amb Esteban Ibarra,
president del Movimiento contra la Intolerancia i amb Joan Calvo, historiador i membre de la Junta de l’Amical Mauthausen.
Lloc: Sala de conferències de Can Massallera

4 a 29 de setembre
EXPOSICIÓ
RESISTENTS I DEPORTADES,
Història de la resistència i la deportació femenina al camp de Ravensbrück
Lloc: Can Massallera

8 de setembre, 19h
Visita guiada de l’exposició i conferència posterior
Amb Rosa Torán, Doctora en Historia i membre de la Junta de l’Amical Mauthausen.
Lloc: Sala d’actes de Can Massallera

7 a 29 de setembre
EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA
XVIII PREMI INTERNACIONAL DE FOTOGRAFIA HUMANITÀRIA LUIS VALTUEÑA
Lloc: Museu de Sant Boi de Llobregat

MÉS INFORMACIÓ

ESTEBAN IBARRA

Esteban Ibarra (podeu visitar el seu bloc personal a www.estebanibarra.com), és president del Moviment contra la Intolerància, l’ONG que va fundar al començament dels anys noranta com a reacció als episodis de violència racista i altres manifestacions de intolerància que s’estenien per Espanya. El seu treball essencial ha estat dirigir l’Oficina de Solidaritat amb les Víctimes d’Odi, l’Informe Raxen i els programes d’educació en valors de Tolerància i Drets Humans que promou l’associació.

Actualment, és membre del Consell per a la Igualtat de Tracte, de l’Observatori de Madrid contra el Racisme i la Intolerància, així com l’Observatori de la Violència i el Racisme a l’Esport, i promotor de les iniciatives Xarxa Cívica contra l’Antisemitisme i Plataforma contra la Islamofòbia. És autor de diversos llibres, com “Els Crims de l’Odi” una investigació sobre la violència neonazi a Espanya i “L’Espanya Racista”, que referència a la lluita en defensa de les víctimes de l’odi. També de “Temps de Solidaritat” i de “Intolerància, no gràcies”.

LA SOLUCIÓ FINAL (CONSPIRACY), de Frank Pierson (2001)

El 20 de gener de 1942, líders del partit nazi i oficials del govern alemany van mantenir una reunió secreta a les afores de Berlín per planificar l’anomenada “solució final”, és a dir, l’extermini del poble jueu. Aquesta pel·lícula és una recreació històrica de la Conferència de Wannsee, presidida per Reinhard Heydrich, general de les SS i màxim responsable de la seguretat del Tercer Reich.

PREMI LUIS VALTUEÑA XVIII EDICIÓ

La XVIII edició del Premi Luis Valtueña l’ha guanyat José Palazón, amb la foto titulada “Paisatges de desolació”, que mostra la tanca de Melilla des d’un camp de golf.
El palmarès triat pel jurat inclou la selecció de tres finalistes. El primer és Andrés KUDACKI, seleccionat amb “Crisi nacional d’habitatge. Desnonaments”. El segon finalista és David Rengel, amb la sèrie titulada “Turisme brut”, que mostra a un grup de turistes japonesos durant una visita guiada a un abocador de Cambodja on treballen desenes d’infants. El fotògraf Czuko Williams és el tercer finalista amb la seva sèrie de fotografies titulada “Hotel de les estrelles”, deu imatges de persones sense llar que dormen al carrer, contextualitzades en comerços o racons diferents de la ciutat.

RESISTENTS I DEPORTADES

Aquesta exposició, realitzada per l’Associació d’Amical Mauthausen, tracta sobre la història de la resistència i la deportació femenina, a partir de la trajectòria de dones de diferents nacionalitats d’Europa, amb especial èmfasi en els dones republicanes espanyoles i en la història i evolució del camp de Ravensbrück. El contingut de la mostra combina informació històrica amb textos i dibuixos extrets d’obres de les pròpies deportades.

Desplaça cap amunt