Visita del tècnic d’urbanisme de San Miguelito

Entre el 15 i 23 de gener de 2016 ens ha visitat Rafael Sandoval Vega, tècnic d’urbanisme de l’Alcaldia de San Miguelito (Nicaragua). Aquesta visita s’emmarca en el projecte de posada en marxa de l’àrea d’Urbanisme de l’Alcaldia de San Miguelito amb el qual col·labora l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona.

En els últims anys l’Ajuntament ha acompanyat a l’alcaldia de San Miguelito en el seu enfortiment institucional, mitjançant, entre d’altres, la creació del cadastre, la formaciRadioó interna i l’elaboració de diferents instruments estratègics. La planificació i ordenació territorial han esdevingut una prioritat municipal i per això, des de l’any 2014, els serveis tècnics de l’Ajuntament estan assessorant a l’alcaldia nicaragüenca per impulsar la creació de l’àrea d’urbanisme. Mitjançant aquesta assistència tècnica i un assessorament sobre terreny d’un grup d’arquitectes catalans (Isabel Tomé, Jordi Peralta i Joan Caba), el 2015 s’han elaborat el Document de bases del Pla Urbanístic, instrument estratègic que assenta les bases de l’anàlisi, diagnòstic, objectius i criteris d’ordenació per la redacció del nou Pla urbanístic municipal, i una ordenança dels serveis urbanístics.  L’elaboració d’unes bases cartogràfiques digitals que unifiquen les directrius i informacions que es deriven de diversos àmbits de treball (cadastre, aigua, xarxa de camins), és un altre producte d’aquest assessorament, i  és clau de cara a la futura tasca de planificació de l’alcaldia (traçat de noves vies de comunicació, localització d’equipaments, etc.). L’alcaldia s’ha dotat, així, d’instruments  per regular, afavorir i millorar el desenvolupament local  tot incrementant les capacitats institucionals de l’alcaldia.

L’elaboració del Pla ha anat en paral·lel a un procés de formació a Rafael Sandoval, motiu pel qual s’ha produït aquesta visita. Durant una setmana el tècnic ha recorregut Sant Boi de Llobregat de la mà dels tècnics responsables de llicències, via pública, medi ambient i inspeccions, fet que li ha permès conèixer in situ el funcionament d’uns serveis d’urbanisme consolidats. L’Oficina municipal d’atenció al públic ha participat també en aquest procés formatiu i d’intercanvi amb el tècnic nicaragüenc.

Per últim, aquesta visita ha generat una nova oportunitat per donar a conèixer el projecte i reflexionar conjuntament sobre la situació actual del municipi, els reptes en l’àmbit de la planificació urbana i les afectacions que pot suposar la construcció del Canal interoceànic que està previst que passi per San Miguelito .

 

Desplaça cap amunt