3a Sant Ramon de nit: pujada i baixada nocturna solidària

Els equips santboians que participen en l’Oxfam Trailwalker que organitza Oxfam Intermon han de recaptar almenys 1.500 € per inscriure’s a aquesta cursa. Tots els recursos recaptats pels diferents equips aniran al fons comú de cooperació d’Oxfam Intermon, del que cada any surten els fons en funció de les necessitats de cada país i projecte. Aquests són alguns dels projectes en què treballa aquesta organització:

Potabilització d’aigua
Al Txad, el clima semidesèrtic fa que l’aigua sigui escassa i de baixa qualitat. Beure aquesta aigua provoca malalties mortals en nens i nenes que viuen a les zones pobres del país. Des d’Oxfam Intermón treballen perquè les famílies amb escassos recursos tinguin accés a aigua neta i segura i els seus fills i filles no morin per una simple diarrea. La Maïmouna Souleïmane té 48 anys, set fills i dues nétes. Al seu poble, Dirbeye, amb el suport d’Oxfam Intermón, han arreglat el pou perquè les famílies tinguin aigua neta a prop de casa i l’han tancat perquè els animals no hi puguin accedir i no l’embrutin. A més a més, s’han construït latrines a totes les cases per evitar la contaminació de l’aigua subterrània. Un altre efecte positiu s’aprecia en la vida de les dones i les nenes del poble, que tradicionalment són les encarregades d’anar a buscar aigua. Amb el nou pou han guanyat molt de temps: abans dedicaven 10 hores al dia a aconseguir aigua i ara deu minuts.
Projectes d’educació
Mariam treballava a Bagré (Burkina Fasso) i a l’igual que moltes altres dones de la seva zona, processava sola a casa l’arròs que produïa el seu marit. Quan no tenia recursos, no podia portar els seus fills i filles a l’escola. Ara treballa en un centre col·lectiu que permet a les dones negociar millors preus i augmentar els seus ingressos. Gràcies a l’arròs, Mariam assegura que els seus fills i filles puguin anar a l’escola. Mariam Nana és presidenta de la unió de cooperatives de dones vaporitzadores d’arròs de Bagré i va treballar sola a casa fins que la Unió Nacional de Productors d’Arròs li va proposar un projecte recolzat per Oxfam Intermón perquè les dones treballessin juntes en un únic lloc. De ser dones que gairebé no sortien de casa ara tenen ingressos propis i poden decidir a què es destinen els diners. L’educació dels seus fills i filles és una de les seves prioritats.

Programes de nutrició
“Els petits agricultors de Paraguai no ho tenim gens fàcil”, explica Mercedes, una de les dones que participa en el mercat de Concepción, un projecte impulsat per Oxfam Intermon. Les empreses multinacionals i els grans terratinents ja acaparen el 85% de la terra conreable. Exporten tones i tones de soja, tanta com per alimentar 50 milions de persones. Mentrestant, un de cada quatre paraguaians passa gana. “El meu marit i jo intentàvem resistir conreant sèsam o cotó. Ens matàvem a treballar, però havíem de vendre la collita a intermediaris que pagaven sempre preus molt baixos”. Ara les coses han canviat: “Des que treballo al mercat local la nostra economia familiar ha millorat molt” Les extensions de conreu d’un sol producte s’han convertit en parcel·les plenes de sèsam, fesols, tomàquets, blat de moro, mandioca i altres aliments de consum familiar gràcies al projecte de creació de mercats locals Les persones implicades en aquest projecte, planten per al seu propi consum i porten els aliments que sobren al mercat local.

Millora de la producció agrícola
Maria Tránsito és una camperola de la comunitat La Lupita, al nord de Guatemala. Durant molt de temps va viure a Mèxic com a refugiada i quan va poder tornar al seu país, les terres que havien treballat s’havien utilitzat per conrear cotó i i haver fet servir pesticides, les van fer malbé. La terra no produia suficient. Ara és membre de l’organització Madre Tierra, que lluita perquè les dones tinguin dret de propietat i control sobre la terra que treballen. Fan servir tècniques perquè la terra sigui més fèrtil i estan plantant blat de moro i altres productes. Moltes dones de la seva comunitat són ara propietàries junt amb els seus marits i d’aquesta manera s’asseguren una font d’ingressos que garanteix que no hagin d’emigrar, en cas que els seus marits les abandonin. Oxfam Intermon ofereix suport a la producció local d’aliments i a les dones rurals perquè es reconegui la seva aportació a l’economia del país i puguin exercir els seus drets.

Més info a: http://www.oxfamintermon.org/ca/que-fem/programes-de-desenvolupament

Desplaça cap amunt