Tornen a ser aquí els actes commemoratius del Dia Mundial de les Persones Refugiades

Un any més, la guerra, el canvi climàtic, la persecució i la fam ha portat a milers de persones a fugir de les seves llars en recerca d’una nova oportunitat per reconstruir el seu projecte vital. I un any més, aquest camí s’ha convertit en un laberint ple d’ombres i entrebancs per les persones que estan en aquesta situació. Per això, aquest 2018 seguim reafirmant el comprimís de Sant Boi com una ciutat acollidora i ho manifestem amb els diversos actes commemoratius entorn el Dia Mundial de les Persones Refugiades (20 de juny).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A partir de demà ja es pot veure al Museu de Sant Boi l’exposició ‘Rescue of the Soul, and Naked by Transparency’ de l’artista Leda Maria Prado, organitzada per CCAR en col·laboració amb l’Ajuntament de Sant Boi. Dissabte 16, a les 11h, el Mercat de Sant Jordi acollirà l’actuació de pallassos ‘Les receptes del refugiclown’. Amb aquesta intervenció, es busca promoure la reflexió sobre l’acollida de productes alimentaris provinents de l’estranger i el rebuig per part d’alguns sectors de la societat de les persones estrangeres.

El dia 20, el dia central de tots els actes, durem a terme una acció creativa amb 14 escoles de Sant Boi a partir de les 9.30 del matí a la plaça de l’Ajuntament i la Rambla Rafael Casanova. Els nens i nenes presentaran la seva reflexió sobre les implicacions d’haver de fugir de la teva llar, deixar moltes coses enrere i endur-te’n només algunes, a través de la decoració d’unes maletes amb les quals porten treballant des de fa dies.

L’acció duta a terme per les escoles parteix d’un taller previ conduït per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR) i un treball plàstic a les aules. Està dissenyada amb la col·laboració de Can Castells Centre d’Art i l’artista Javier Salas. En aquest procés educatiu, s’ha treballat la realitat de les persones refugiades de quatre col·lectius que han estat assignats a les diferents escoles de la ciutat (població rohingya, somali, salvadorenya i siriana). S’ha comptat amb el suport de diferents materials creats per l’Ajuntament de Sant Boi.

Les activitats del matí es tancaran amb la lectura de quatre històries diferents, corresponents a cada un dels col·lectius esmentats, i amb l’actuació musical de l’artista sirià Feras Al Malat i del grup santboià Chet interpretant el tema ‘Escaparate de venenos’.

A les sis de la tarda tindrà lloc, a la mateixa plaça, el concert ‘La Blai Net Band amb les persones refugiades’. Després, les maletes es desplaçaran en cercavila fins a Can Castells Centre d’Art, on romandran exposades uns dies. Acte seguit, a les 19.30h, es farà la presentació de l’informe anual de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR) sobre la situació de les persones refugiades al nostre país i a Europa.

Per últim, el 21 de juny, a les 18.30h, se celebrarà a la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer una darrera activitat de sensibilització. Sara Montesinos Pinilla i Samuel Nácar Puentes presentaran el llibre ‘Petjades d’aigua i sal’ i el col·lectiu Fotomovimiento mostrarà el seu documental ‘Los muros del agua’.

 

 

 

 

Desplaça cap amunt