“Per la igualtat!”, presentació del número 27 de la revista Solidària

En el marc del darrer Barrejant, celebrat entre el 3 i el 7 d’octubre de 2018, la Unitat de Cooperació, Solidaritat i Pau va llençar un nou número de la revista Solidària. Aquest és l’article de presentació que hi va publicar l’Alba Martínez Vélez, 5a tinenta d’alcaldia i Regidora de Ciutat Educadora, Cooperació, Solidaritat i Pau.

Quantes vegades hem escoltat aquella frase que diu que “cada cop els rics són més rics i els pobres més pobres”? Pot sonar a tòpic però la realitat és crua i la crisi econòmica està provocant i perpetuant la situació que aquesta frase descriu. En pocs anys ens hem trobat en el nostre dia a dia problemàtiques que ja coneixíem i treballàvem des dels projectes de cooperació al desenvolupament; situacions que ens han obligat a centrar la mirada en l’atenció a les persones pertanyents als col·lectius més fràgils de la població, tant al nostre país com en l’àmbit global perquè, malauradament, el patró es repeteix i té en el seu origen la mateixa arrel.

Els grans poders econòmics estan exercint el veritable control de les decisions que prenen els governs i que, lluny d’alleujar aquesta situació de desigualtat, la perpetuen. Les mesures d’austeritat estan ampliant la bretxa de la desigualtat i, tal com apuntava Oxfam al seu informe La trampa de la austeridad (2013), si es continuen aplicant aquestes polítiques, al 2022 gairebé el 40% de la població espanyola estarà en risc d’exclusió social. Només posant les persones en el centre de les polítiques i reforçant uns serveis públics universals i de qualitat podrem evitar que això passi. És una qüestió de prioritats i voluntat política per deixar d’afavorir els interessos de l’1% de la població que concentra la major part de la riquesa del món i acabar amb els anomenats paradisos fiscals o l’evasió d’impostos, entre d’altres. Com també ho és seguir fent una anàlisi global per entendre millor què està passant; en aquest sentit, cal rescatar de la fossa en què està l’Ajuda Oficial al Desenvolupament de l’Estat espanyol que, amb un 0,21%, se situa en un dels seus mínims històrics, lluny del tan reclamat 0,7% i de la mitjana dels nostres socis europeus, que és del 0,51%.

En aquest nou número de la revista Solidària abordem el tema de la igualtat fent servir com a base els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i la seva fita transversal de reducció de les desigualtats, però aquest també serà el tema que ens acompanyarà al llarg dels cinc dies del Barrejant que gaudirem aquest any. Poder llegir les pàgines d’aquesta publicació o assistir a algunes de les activitats que hem preparat per a la setmana del 3 al 7 d’octubre constitueixen actes necessaris de lluita contra la desigualtat i tenen com a objectiu generar debat i reflexió crítica entre la ciutadania. Una reflexió que després totes i cadascuna de nosaltres haurem de transformar en accions quotidianes i en una participació activa en la defensa dels drets de les persones d’arreu i els col·lectius més vulnerables amb els quals aquest món globalitzat s’està acarnissant.

Desplaça cap amunt