“Dones per la pau, la justícia i la llibertat”, presentació del número 28 de la revista Solidària

Com és habitual, la Unitat de Cooperació, Solidaritat i Pau ha llençat en el darrer trimestre de l’any un nou número de la revista Solidària. Aquest és l’article de presentació que hi va publicar l’Alba Martínez Vélez, 5a tinenta d’alcaldia i Regidora de Ciutat Educadora, Cooperació, Solidaritat i Pau.

El paper de les dones en la construcció de pau i la seva participació per generar societats que apostin per la resolució no violenta dels conflictes és tan llarga com desconeguda. No és casual que l’organització pacifista de dones més antiga del món sigui la Lliga Internacional de Dones per la Pau i la Llibertat (WILPF en anglès), fundada l’any 1915, en plena Primera Guerra Mundial, per les sufragistes Jane Addams i Emily Green Balch, dues dones que anys més tard van guanyar el Premi Nobel de la Pau. En aquells temps convulsos, a la lluita per la consecució del dret a vot de les dones, el moviment de sufragistes, sorgeix un altre objectiu paral·lel que provocarà que dones diverses des del punt de vista polític, religiós i geogràfic s’organitzin per aconseguir una sortida negociada del conflicte mundial i posin les bases per a la consecució de la pau permanent. Aquella primera trobada a la Haia, en ple conflicte bèl·lic amb els homes com a protagonistes principals, simbolitza tota la trajectòria històrica, fins a l’actualitat, de l’aposta que fan les dones per la pau.

Per tant, des de la Guerra Freda o la campanya pel desarmament nuclear, fins a les actuals reivindicacions per garantir la participació de les dones als processos de pau, la veu de les dones i la seva aportació en la defensa de societats sense violència ha estat fonamental però volgudament poc reconeguda. Per això va ser una gran notícia que l’any 2000, el Consell de Seguretat de Nacions Unides aprovés la Resolució 1325; la primera resolució en la qual es reconeixen les repercussions desproporcionades i úniques que pateixen les dones i les nenes arran dels conflictes armats, i que posa en relleu les contribucions de les dones i les nenes en la prevenció de conflictes, el manteniment de la pau, la resolució de conflictes i la consolidació de la pau. Aquesta resolució destaca també la importància de la seva participació plena, i en igualtat amb els companys homes, com a agents actives per a la pau i la seguretat.

Des de la Regidoria de Cooperació, Solidaritat i Pau, volem reconèixer i celebrar l’auge del moviment feminista que, en els darrers anys, ha omplert els carrers de tot el món de dones compromeses i, alhora, vincular-ho al moviment per la pau i la consciència global. Amb aquest nou número de la revista Solidària expliquem el passat, el present i el futur del moviment feminista pacifista que reivindica una altra manera d’entendre el món. I això no queda aquí. En pocs mesos, i gràcies al treball conjunt amb la Unitat de Convivència de l’Ajuntament de Sant Boi, podrem gaudir de la Mostra de Cinema i Convivència de Sant Boi, un projecte audiovisual realitzat conjuntament per alumnes de diversos centres educatius de la nostra ciutat a través del qual podrem posar cara i nom a “heroïnes” que mai van agafar un fusell però que van donar les seves vides per la pau i la llibertat, dones que van escollir lliurement el camí de la defensa de la pau. Recuperarem les seves memòries perquè, d’aquesta manera, serà més fàcil reconèixer el paper de tantes i tantes dones actuals que, arreu del nostre planeta, estan defensant la vida.  

Desplaça cap amunt