Reivindiquem la Justícia Social. SBAct! #4

El 20 de febrer, Dia Mundial de la Justícia Social

El 26 de novembre de 2007, l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar que el 20 de febrer de cada any es commemoraria el Dia Mundial de la Justícia Social, reconeixent que el desenvolupament social i la justícia social són indispensables en la consecució i el manteniment de la pau i la seguretat i que si no es respecten tots els drets humans i les llibertats fonamentals no es pot aconseguir ni el desenvolupament social, ni la justícia social, ni la pau, ni la seguretat.

Com s’insisteix des de Nacions Unides, el desenvolupament social i la justícia social només són possibles amb un creixement econòmic de base àmplia i sostingut, en el context d’un desenvolupament sostenible i és per això que l’assoliment de la justícia social està tan estretament vinculat als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 aprovada el 25 de setembre de 2015.

Celebrar el Dia Mundial de la Justícia Social implica reafirmar els compromisos establerts als ODS d’avançar en la igualtat entre homes i dones; en la promoció de la plena ocupació i el treball digne i en l’eradicació de la pobresa, a tot arreu i de forma permanent, en un planeta més sostenible, segur i pròsper per a tota la humanitat.

En el marc d’aquests compromisos, aquest divendres 22 de febrer el Plenari de l’Ajuntament ha realitzat una lectura commemorativa d’aquesta diada.

Ana Ara, membre del Colectivo de Mujeres de Matagalpa

Des de fa més de vint-i-cinc anys (1990) el Colectivo de Mujeres de Matagalpa treballa per la justícia social a Nicaragua. En les seves pròpies paraules, lluiten per crear un mundo equitativo y justo para todas las personas, especialmente para las mujeres, las niñas y los niños y adolescentes, donde no existan fronteras económicas y sociales, ni raciales, ni de genero; Con la metodología del “aprender aprendiendo”, con sabiduría pero con cautela, buscando el camino junto a las personas.

Ana Ara comparteix amb nosaltres allò que constitueix l’essència de la justícia social amb aquest quart clip de SBAct!, aprofitant la seva visita a la ciutat per participar en una sessió de debat sobre la situació al país.

Justament, el projecte que estan desenvolupant des d’inicis de 2018 amb el suport de l’Ajuntament respon a aquesta voluntat de treballar per la justícia social des d’un treball comunitari: a través d’un procés de formació sobre l’autoconstrucció d’habitatges on es recuperen tècniques i materials locals dirigit especialment a dones joves, aquestes han construït una biblioteca per a la comunitat.

 

ACT: Audiovisuals per una Cooperació Transformadora. SBAct!#4

“SBAct!” és una sèrie de clips audiovisuals que recull les lluites de diferents activistes que han passat per la nostra ciutat, ens han interpel·lat amb la seva tasca de sensibilització i ens han deixat el seu testimoni de compromís. En poc més d’un minut, cada clip ens explica aspectes clau de l’activisme d’aquestes persones.

La campanya vol donar a conèixer les històries d’aquestes persones defensores dels drets humans, tot posant en relleu el seu vincle amb Sant Boi de Llobregat. Pretén, d’una banda, visibilitzar resistències transformadores d’arreu del planeta i, de l’altra, generar espais de solidaritat i compromís.

Aquest és el 4 clip de la sèrie i, com els anteriors, està clarament vinculat als ODS. L’amplitud del terme fa que s’interrelacioni amb diferents ODS: 1. Fi de la pobresa; 2. Fam zero; 3. Salut i benestar; 4. Educació de qualitat; 5. Igualtat de gènere; 8. Treball digne i creixement econòmic i, molt especialment a l’ODS 10 referit a la Reducció de les desigualtats.

Desplaça cap amunt