Per la igualtat, tria comerç just!

Per 17è any consecutiu, la Festa del Comerç Just a Sant Boi de Llobregat promou la importància de la comercialització justa i les finances ètiques i proposa alternatives respectuoses amb els drets humans. Sota el lema “Posa el Filtre Lila! Per la igualtat, tria Comerç Just!”, es celebrarà aquesta jornada per denunciar les desigualtats i injustícies que pateixen les dones en el comerç internacional i reivindicar es alternatives que, des del Comerç Just o les Finances Ètiques, lluiten per una justícia social equitativa.

Una campanya impulsada per LaCoordi

Aquest acte, organitzat per l’Ajuntament amb la col·laboració de diverses entitats de cooperació i solidaritat de la ciutat, forma part de la campanya impulsada per LaCoordi, una nova organització hereva de la campanya Som Comerç Just i Banca Ètica que agrupa 6 entitats catalanes del tercer sector i l’Economia Social i Solidària, que promouen la justícia social, el comerç just i el finançament ètic i solidari. La conformen: SETEM Catalunya, Oxfam Intermón, Alternativa3, Fiare Catalunya, FETS-Finançament Ètic i Solidari i la Xarxa d’Economia Solidària (XES). LaCoordi és una plataforma única a Catalunya perquè connecta entitats socials d’àmbit local amb les realitats de les organitzacions dels països productors de Comerç Just del Sud global.

La pobresa global té rostre de dona

Les dades mostren les discriminacions i desigualtats que pateixen les dones en diferents sectors laborals arreu del món. La bretxa salarial de gènere a nivell mundial és del 23% (en el cas de Catalunya, les dones ingressen de mitjana 5.500€ menys a l’any que els homes). Les dones treballen per produir del 60 al 80% dels aliments del món, però menys del 20% són propietàries de les terres. A més, tenen un accés limitat a llavors, crèdits i serveis. Només el 37% de les dones al Sud tenen un compte corrent formal per percebre salaris, i tenen un 20% menys de probabilitats d’obtenir un préstec d’una entitat financera oficial.

Tots aquests motius fan que el nombre de dones que viuen per sota del llindar de la pobresa hagi augmentat en un 50% des de la dècada de 1970: 330 milions de dones i nenes viuen actualment en condicions d’extrema pobresa.
A més, a les cadenes de subministrament globals, en diferents sectors, des del tèxtil a l’electrònica, es donen vulneracions sistemàtiques dels drets de les persones treballadores, amb salaris indignes, jornades laborals excessives, entorns de treball perillosos amb exposició a productes tòxics, assetjaments i violència sexual.

Triar Comerç Just i Finances Ètiques és triar igualtat

Davant d’aquesta situació, LaCoordi i les entitats de comerç just i finances ètiques posen de relleu que, amb el nostre consum quotidià estem potenciant un tipus d’economia o una altra. Beure un cafè o menjar una xocolata produïts amb criteris de Comerç Just significa apostar per models econòmics que són equitatius i sostenibles socialment i mediambientalment. Triar comerç just i economia social i solidària significa participar en models econòmics que respecten la igualtat de gènere laboral i la presa de decisions equitativa i igualitària.

El Comerç Just té en els seus principis la igualtat de sou per homes i dones per la mateixa feina i una remuneració justa en tots els casos. També facilita l’accés a la propietat de la terra i possibilita l’apoderament polític i social de les dones i la seva major presència en llocs de poder. De fet, un informe de l’Organització Mundial del Comerç Just demostra aquesta realitat: hi ha un 51% de dones als consells d’administració de les empreses de Comerç Just (a les empreses convencionals, només un 12%), un 52% de dones directores (davant d’un 9% a la resta d’empreses) i un 54% de dones en alts càrrecs (un 24% a les altres empreses).

També la nostra inversió i activitat financera pot ajudar a acabar amb les desigualtats. Les Finances Ètiques i Solidàries posen la vida al centre i no el capital, per això busquen que els diners que dipositem a les entitats financeres puguin ser una eina útil per al desenvolupament de la societat, gràcies a l’afavoriment de projectes amb un alt contingut social, mediambiental, cultural, educatiu, democràtic, etc. Les finances ètiques recullen principis i valors del feminisme, l’enxarxament i la construcció del mercat social. És per això que les Finances Ètiques inverteixen en iniciatives de Comerç Just i d’Economia Solidària, tancant el cercle que comença quan dipositem els nostres estalvis en una entitat financera ètica o consumim un producte de Comerç Just.

Més activitats pel Comerç Just

La campanya de LaCoordi celebra més de 25 actes a diferents municipis i barris arreu de Catalunya, la majoria durant el mes de maig i en col·laboració amb entitats, ajuntaments o botigues de comerç just.

Desplaça cap amunt