SBAct! #10 pel Dia Internacional Contra les Desaparicions Forçoses

“SBAct!” és una sèrie de clips audiovisuals que recull les lluites de diferents activistes que han passat per la nostra ciutat, ens han interpel·lat amb la seva tasca de sensibilització i ens han deixat el seu testimoni de compromís. En poc més d’un minut, cada clip ens explica aspectes clau de l’activisme d’aquestes persones.

La campanya vol donar a conèixer les històries d’aquestes persones defensores dels drets humans, tot posant en relleu el seu vincle amb Sant Boi de Llobregat. Pretén, d’una banda, visibilitzar resistències transformadores d’arreu del planeta i, de l’altra, generar espais de solidaritat i compromís. Aquest desè clip de la sèrie es fa amb motiu de la celebració del proper 30 d’agost, Dia Internacional Contra les Desaparicions Forçoses i, com els anteriors, està clarament vinculat als ODS, particularment al l’Objectiu 16, en defensa de la pau, la justícia i unes institucions sòlides.

La protagonista d’aquest SBAct! #10 és Janahuy Paredes, activista mexicana fundadora del Comité de familiares de personas detenidas desaparecidas en México COFADDEM – Alzando voces. L’any 2007, arran de la desaparició del seu pare, José Francisco Paredes Ruiz, militant de la Fundación Diego Lucero (una organització ciutadana que treballa en la promoció i defensa dels drets humans i especialitzada en la denúncia de les desaparicions forçoses a Mèxic), Paredes va passar a convertir-se en defensora dels drets humans. Juntament amb els seus germans va impulsar una campanya per exigir a l’Estat mexicà la presentació amb vida del seu pare i va trobar l’acompanyament d’altres militants de la Fundación Diego Lucero i de la Liga Mexicana para los Derechos Humanos.

L’any 2009 tant la Janahuy com la seva germana van començar a acompanyar familiars d’altres persones desaparegudes a l’Estat de Michoacán, coneixent i comprenent els processos de memòria, veritat i justícia per a les víctimes de desaparicions forçoses. Al 2012 es va formalitzar el nom del Comité de Familiares de Personas Detenidas Desaparecidas en México (Cofaddem – Alzando Voces).

Paredes i la seva família, així com d’altres activistes, han estat objecte de nombrosos atacs i agressions, sovint perpetrats per actors vinculats a les institucions públiques.

L’activista va visitar Sant Boi la passada tardor com a participant del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans.

Desplaça cap amunt