Una delegació de representants municipals i entitats del Consell de Cooperació de Sant Boi visita un projecte de cooperació de la Fundació Kassumay al Senegal

El viatge va servir també per fer seguiment i visitar altres projectes finançats per l’Ajuntament en el país

El passat mes de desembre la regidora de Cooperació, Solidaritat i Pau, Alba Martínez i el cap de la Unitat de Cooperació, Manolo Pérez, van viatjar al Senegal, acompanyats de Pere Jorba i Carme Mangues, de la Fundació Kassumay; Francesc Garreta, de Juan Ciudad i Anna Escudé, de Desos.

Tal com marca l’actual Pla Director de Cooperació, cada any es tria un dels projectes de cooperació finançats a través de la convocatòria municipal de subvencions, per fer un viatge a terreny de seguiment i avaluació en el qual puguin participar altres entitats del Consell Municipal de Cooperació, Solidaritat i Pau. En aquest cas, l’objectiu del viatge era conèixer de prop un projecte d’hortes per dones que actualment compta amb el suport de la Fundació Kassumay a Guinea Djilakounda. Al projecte hi participen actualment 64 dones d’una de les zones més aïllades i rurals de la Casamance, i afavoreix la gestió comunitària i en femení de les hortes com a eina de transformació social a les comunitats.

Aprofitant l’estada al país, la delegació va visitar el Centre de Salut Mental “Dalal Xel” de Thiès, un projecte de l’ONG Juan Ciudad, del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu, que treballa per apropar i millorar l’atenció sanitària psiquiàtrica a les àrees rurals del Senegal (https://www.fonscatala.org/ca/que-fem/projectes/suport-al-programa-datencio-primaria-de-la-salut-mental-al-senegal).

Per últim, la delegació santboiana va coincidir amb Toti Rovira, i Joan Ribas, i va visitar dos projectes del Fons Català de Cooperació també a la zona de la Casamance. Per una banda, un projecte que ha comptat amb finançament santboià: una òptica solidària a Zinguinchor promoguda des de la Fundació Ètnia Barcelona i l’Ajuntament de Viladecans i gestionada pel grup de dones Santa Yalla, que facilita a la població local la detecció i tractament dels problemes de salut visual, independentment dels seus recursos (https://www.fonscatala.org/ca/que-fem/projectes/millora-de-la-salut-ocular-i-dels-serveis-doptometria-ziguinchor-i-altres-poblacions-del-senegal). Per altra banda, també es va visitar la granja escola de l’associació USOFORAL, on grups de dones de diferents zones agrícoles de la Casamance reben formació sobre tècniques agroecològiques amb l’objectiu de fomentar el treball en xarxa i l’apoderament econòmic de les dones dins les seves comunitats (https://www.fonscatala.org/ca/que-fem/projectes/grup-treball-senegal-articulacio-duna-xarxa-de-perimetres-agricoles-la-casamance-en-base-la-sobirania-alimentaria-i-el-ple-exercici-dels-drets-de-les-dones).

En les pròximes setmanes, les dues entitats escollides per realitzar el seguiment del projecte de Kassumay, encapçalades per Anna Escudé, membre de DESOS, i Francesc Garreta, membre de l’ONG Juan Ciudad del Parc Sanitari Sant Joan de Déu de Sant Boi, realitzaran un informe sobre el projecte i faran arribar les seves conclusions a la propera reunió del Consell Municipal de Cooperació, Solidaritat i Pau (https://participa.santboi.cat/assemblies/consellcooperacio).

Desplaça cap amunt