El dret d’asil en regressió

 

La decisió del Tribunal europeu de Drets Humans que avala les devolucions en calent, l’atac per part de la policia i grups feixistes a la població refugiada a l’illa de Lesbos i als punts de la frontera grecoturca són una evidencia de la regressió que s’està produint a Europa en l’àmbit del dret d’asil.

El passat 3 de març, la plataforma Stop Mare Mortum amb el suport de diverses entitats de l’àmbit social va convocar una primera concentració sota el lema Els drets humans no es trepitgen davant la delegació de la Comissió europea.

Amb aquesta convocatòria, que va comptar amb l’adhesió d’una seixantena d’organitzacions, i davant la vulneració de drets humans de les persones refugiades davant una política europea que prioritza l’externalització i fortificació de les fronteres, en un comunicat les entitats sotasignants:

Denuncien:
• Que no existeixen unes vies legals i segures d’accés al territori europeu i a la protecció internacional, tal com demostren els recents esdeveniments a la frontera greco-turca.
• Que els Estats europeus basen la seva política migratòria en l’externalització i securització de fronteres, vulnerant si cal els drets humans.
• Que el projecte europeu va néixer per defensar els drets humans en front de l’odi, la discriminació i el racisme. Però ara, i des de ja fa temps, aquests valors fonamentals s’estan posant en dubte al mateix cor de les institucions europees.

reclamem:
• La cancel·lació de la suspensió de l’aplicació de la Convenció de Ginebra per part de Grècia de manera immediata.
• La fi de les devolucions en calent, a Grècia, però també a l’Estat espanyol on s’apliquen a la frontera de Ceuta i Melilla.
• L’obertura immediata de vies legals i segures d’accés a territori europeu, com l’aplicació del sistema de reubicació.
• L’aplicació de polítiques migratòries basades en els drets humans, la defensa del dret a la vida i la prevalença de la seguretat humana.

Desplaça cap amunt