Campanya #VersosRefugiats #DMPR2020

Desconfinem la veu i l'expressió per reivindicar el dret d'asil. Una proposta participativa per portar poesia i art als barris de Sant Boi.

DMPR2020

Un any més el 20 de juny, #DMPR2020 (Dia Mundial de les Persones Refugiades 2020),  ens convoca com a Ciutat Refugi a reivindicar el dret d’asil. Ho fem en aquest moment històric, convuls i dolorós que ha generat el covid-19 i que ha fet encara més paleses les desigualtats, tot agreujant  la situació de vulnerabilitat en què es troben milions de persones arreu del món, i molt en especial als 70 milions de persones que segons dades de l’ACNUR es troben  desplaçades de manera forçosa.

#VersosRefugiats és la proposta amb la qual commemorarem el 20 de juny a Sant Boi. Volem reivindicar i reflexionar entorn el valor de les paraules que acompanyen qualsevol experiència humana i les llengües de cadascuna de les persones que fugen de casa seva i s’instal.len a la ciutat com un patrimoni que enriqueix la nostra vila.

#VersosRefugiats és una crida a la participació; a desconfinar  la veu i l’expressió,  per tal de generar empatia i reflexió sobre el fet del refugi. Una crida que vol omplir les xarxes i que es fa plàstica en sis grafitis/murals que es realitzaran en sis barris de la ciutat, com una manera de materialitzar aquests versos  i així donar-los espai i visibilitat, gràcies a la col·laboració de dotze joves grafiters/es i muralistes de la ciutat.

#VersosRefugiats s’adapta a les restriccions de moviment del context actual combinant una programació d’activitats online amb una proposta d’acció perquè a partir del dia 5 de juny les xarxes s’omplin de versos sobre el dret d’asil. Per dinamitzar aquest procés creatiu i comunicatiu, es proposa participar en un joc que, a partir d’una tirada de daus a l’atzar, genera unes paraules. Aquestes són el punt de partida d’un vers lliure que ha de crear cada persona que hi participi i que ha de difondre a les xarxes amb els hashtags #DMPR2020 i #VersosRefugiats. En aquest vídeo s’explica la proposta. De tots els versos recopilats se’n seleccionaran dotze per materialitzar-se en murals en els barris de la ciutat i en els aparadors laterals de l’Ajuntament.

Els dotze joves que participaran van inciar la seva col·laboració amb el Can Castells Centre d’Art en el marc del projecte Art Taboo i actualment estan participant en el projecte “Sigue al conejo blanco”. La seva participació forma part d’un procés de foment de la creació que incorpora dues sessions formatives: una sobre lettering, seguint les lliçons del santboià Ivan Castro a Domestika, i una altra, sobre documentació del procés creatiu.

La Campanya #VersosRefugiats comptarà també amb els versos seleccionats per persones refugiades usuàries de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat que es compartiran durant la setmana del 15 de juny.

En paral·lel, i a partir també del 15 de juny, es posaran en marxa les altres activitats que integren la programació del Dia Mundial de les Persones Refugiades: l’exposició virtual Refugiades de lluny i de prop de l’Associació Catalana per la Pau, la pel·lícula Fuego en el mar de Gianfranco Rosi (guanyadora de l’Os d’or del Festival de Berlin de 2016) a través d’una col·laboració de Cinebaix que permetrà veure la pel·lícula online entre els dies 18 i el 21 de juny i l’Especial informatiu del 19 de juny Ràdio Sant Boi (13h i 20h a l’FM 89.4), que comptarà amb la participació de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat.

La proposta sorgeix d’una col·laboració de la Unitat de Cooperació, amb el Can Castells Centre d’Art i el rapsoda santboià Cysko Muñoz.  Compta amb la col·laboració de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat i el suport de la Diputació de Barcelona.

Consulteu el cartell amb totes les activitats:

Desplaça cap amunt