Sant Boi commemora el Dia Internacional dels Drets Humans amb la mirada posada a Bòsnia

A través d'una pel·lícula i una taula rodona la commemoració ens permetrà reflexionar sobre el conflicte, que enguany fa 25 anys.

Aquest any, la ciutat comemora el Dia Internacional dels Drets Humans reflexionant sobre la guerra de Bòsnia i les conseqüències que encara té avui la massacre, que va tenir lloc els anys 1992-95.  En un format virtual, del 10 al 13 de desembre s’emetrà en línia la pel·lícula L’última cinta des de Bòsnia , un documental de CLACK Minimalfilms dirigit per Albert Solé, que ha comptat amb l’Ajuntament de Sant Boi com a entitat col·laboradora en la seva realització.

Sinopsi: Sifa Suljic, nascuda a Srebrenica però que viu a Sant Celoni des de fa 26 anys, va perdre els seus dos germans, Muamer i Nezir, així com el seu pare, Hakija, durant la massacre que va tenir lloc en aquesta població de l’est de Bòsnia el 1995. Perpetrada per l’exèrcit serbobosnià comandat per Ratko Mladic, aquests fets es consideren el genocidi més gran ocorregut a Europa des de la fi de la Segona Guerra Mundial. Del pare i d’en Muamer n’ha pogut enterrar parcialment les restes, però d’en Nezir, el germà gran, encara no se’n sap res.

Ara, 25 anys després del final de la guerra de Bòsnia (1992-1995), la Sifa viatja de nou al seu país acompanyat del seu fill Anel per intentar trobar les restes d’en Nezir i, sobretot, per explicar al seu fill com va ser possible que l’odi esclatés entre els que fins llavors havien conviscut com a bons veïns.     

Hi haurà accés virtual gratuït entrant a la Sala 7 de CineBaix Virtual (cal registrar-se prèviament a la web), que durarà els 4 dies des de les 00:00 fins les 23:59 hores.

El mateix dia 10 a les 19h de la tarda, s’emetrà en directe la Taula Rodona “Bòsnia, 25 anys després”, sobre la pel·lícula, que comptarà amb la participació de:

-Albert Solé, director del documental

-Alma Masic, defensora de drets humans de Bòsnia

-Pere Jorba, membre de l’associació santboiana Tothom, que va fer campanyes de solidaritat amb Bòsnia

-Manel Vila, Director General de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya.

Presentarà la taula Alba Martínez Vélez, Tinenta d’Alcaldia de Ciutat Educadora.

Podreu seguir l’acte en directe a través del canal YouTube de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat.

Link d’ACCÉS virtual a la PEL·LÍCULA ” L’ÚLTIMA CINTA DES DE BÒSNIA”

Link ACCÉS virtual a la TAULA RODONA “BÒSNIA, 25 ANYS DESPRÉS”

Desplaça cap amunt